A tervezettnél sokkal nagyobb a főváros hiánya

A korábbi városvezetés alultervezte a bevételeket - közölte a főpolgármester pénzügyi főtanácsadója.

Atkári János a Tarlós Istvánnal közösen tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a választást követő átadásnál írásban is mintegy 56 milliárd forintos hiányt rögzítettek a ciklus egészére nézve. A főpolgármester pénzügyi főtanácsadója tökéletes képtelenségnek és felelőtlenségnek nevezte, hogy nem tudták kimutatni a vállalt hiány előteremthető fedezetét.

Közölte, az örökül kapott adatok azért nem voltak hitelesek, mert például az előző városvezetés jelentősen túlbecsülte a várható iparűzési adót, az illetékbevételeket, az ingatlanértékesítésből származó bevételeket és a várható osztalékokat, így a hiány mértéke – az egész ciklusra nézve – 161,8 milliárdra emelkedett.

Atkári János kitért arra is, hogy többen az Orbán-kormányt teszik felelőssé, amiért a fővárosra nézve kedvezőtlen intézkedéseket hozott egyebek mellett az iparűzési és az idegenforgalmi adó módosításai miatt. A szakember a kormánynak a főváros számára negatív és pozitív intézkedéseit mérlegre téve azt mondta: a kettő között a szaldó “mínusz 6 milliárd forint”.

Mint fogalmazott, ez a 6 milliárd forint “valóban fáj a fővárosnak”, de aki a megörökölt 160 milliárd forintot a 6 milliárddal akarja megmagyarázni, “annak az általános iskolában van a helye”.

Szigorú költségvetés jön

Szigorú költségvetés következik, mert csak ezzel tudjuk megalapozni, hogy elkerüljük a főváros csődjét – jelentette ki Tarlós István főpolgármester. A főpolgármester úgy fogalmazott, hogy az országot tavaly 20 ezer milliárd forintos adóssággal hagyta a kormányra az előző kormányzat, a főváros vezetése is sok száz milliárd forintos hiányt örökölt. “Nem idézőjeles az örökség, ami itt maradt” – szögezte le.

“Mi egy biztonságosabb, tisztább, jól működő várost akarunk, ennek a feltételeit meg kell teremteni” – hangsúlyozta Tarlós István, hozzátéve: nem leállítani akarják a fejlesztéseket, csak nem akarják azokat misztifikálni.

A 4-es metró második szakaszával kapcsolatban azt mondta: nem törölték a beruházást, csak nem fogják becsapni a budapestieket azzal, hogy egynulla forintos fedezetű, “illuzorikus” beruházást, amely 2014 előtt “szóba sem jöhet”, szerepeltetnek “fiktív, virtuális összeggel” a költségvetésben. Hangsúlyozta: az első szakaszt sem lehet befejezni 2014 előtt.