Gyurcsány bojkottra szólítja fel az ellenzéket

A volt kormányfő szerint senki nem kapott felhatalmazást az alkotmányozásra.

A volt miniszterelnök legfrissebb blogbejegyzésében azt javasolja valamennyi ellenzéki pártnak, hogy hirdessen bojkottot az alkotmányozási folyamat egészére, ne vegyen részt a munkában, amikor az Országgyűlés “önmagát bárminek is nevezve, a Fidesz új alkotmányát tárgyalja”.

Gyurcsány Ferenc úgy véli, bárhogy is ügyeskedik Orbán Viktor “ez az Alkotmány nem a népé, hanem a Fideszé lesz.” Szerinte meg kell mutatni a “magyar választóknak, a világnak és Európának, hogy olyan vezetése van ma Magyarországnak, amely pár hónapos szűk körű előkészítés után egyetlen párt támogatásával mer és akar alkotmányozni!”

A szocialista politikus azt írja, hogy a választók többsége nem lát okot az alkotmányozásra, nem áll ebben a kérdésben a Fidesz mögött. A volt miniszterelnök szerint „a világméretű médiavihar kutya füle volt ahhoz képest, amivel a Fidesz szembenézhet, ha ezt meg meri tenni”.

Orbán Viktor a tavaly december 24-i Magyar Nemzetben megjelent interjújában azt mondta, Magyarország új alkotmánya 2012. január elsején lép hatályba, az új alaptörvényt jövő év április 25-én, húsvéthétfőn fogadja el az Országgyűlés.

A kormányfő a lapnak az alkotmányozás “menetrendjéről” elmondta, hogy február végén, március elején megkezdődik a nemzeti konzultáció az alkotmányról, március 15-én az Országgyűlés egy ünnepélyes deklarációval átalakítja magát alkotmányozó nemzetgyűléssé, ami nem jogkörbővülést jelent, hanem azt, hogy semmilyen más kérdéssel nem fog foglalkozni, csak az új alkotmánnyal.

Címkék: alkotmány