Válaszolt Orbánnak a Financial Times

A londoni lap azt javasolja a miniszterelnöknek, hogy ne rabolja Brüsszel idejét.

Bizonytalanul indult Magyarország soros EU-elnöksége – írja szerkesztőségi cikkében a Financial Times, amely ugyanebben a számában tette közzé a magyar kormányfő írását is. A lap cikkében arra figyelmeztet, hogy a sajtó- és a véleménynyilvánítási szabadság olyan alapjog és európai érték, amely nem kompromittálható.

A médiatörvénnyel kapcsolatos két fő aggodalomként a tekintélyes brit újság a “bénítóan nagy” bírságokat említette, valamint azt, hogy a törvény betartatására hivatott médiatanácsot “kilencéves időtartamra kinevezett Fidesz-hívekkel töltötték fel”.

A kommentár szerint ésszerű korszerűsíteni olyan törvényeket, amelyek túlhaladottak és az is igaz lehet, hogy az új törvény sok cikkelye más EU-tagállamok médiaszabályozásában is feltűnik. De olyan államokról van szó, amelyek a sajtószabadság terén maguk sem rendelkeznek makulátlan teljesítménnyel – tette hozzá az újság, Olaszországot említve példaként.

Az nem jó módja a törvényhozásnak, hogy a politikusoktól válik függővé egy-egy hibás jogszabály “ki nem használása” – írja a cikk, amely szerint az új törvényben benne van annak a kockázata, hogy az öncenzúra légkörét teremti meg, még akkor is, ha a drákói bírságokat soha nem róják ki.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, kormánya módosítja a törvényt, ha az Európai Bizottság azt jónak látja. “Budapestnek meg kellene takarítania a bizottság idejét, és magától módosítania kellene a törvényt” – írta a londoni újság.

Címkék: médiatörvény