Többen is megfagytak az otthonukban

Kihűlés miatt meghalt egy 82 éves izsáki nő a kecskeméti kórházban. Egy demecseri és egy felsőzsolcai férfi is a nagy hideg áldozata lett.

A kihűlt izsáki asszonyra még december 30-án találtak rá lakóháza szobájában. Az idős nő másnap a kórházban az orvosi kezelés ellenére meghalt – mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Mihályné Bornemisza Eleonóra őrnagy hozzátette: bűncselekmény, idegenkezűség gyanúja nem merült fel.

A lakásában hűlt ki egy demecseri férfi is, aki a kórházba szállítása után meghalt – közölte a rendőrség. A Nyíregyházához közeli kisvárosban a 66 éves férfit kihűlt állapotban, a háza padlóján fekve találta az ebédjét kiszállító szociális gondozó – mondta Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Hozzátette: a riasztott mentők az újraélesztés után kórházba szállították a férfit, aki azonban a gyógyintézetben meghalt, az életét már nem lehetett megmenteni. A százados tájékoztatása szerint a férfi a házának csak az egyik szobáját fűtötte; abban a helyiségben, ahol rátaláltak, a helyszíni szemle során nulla, mínusz 1 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek. Szabolcsban ezen a télen eddig tíz kihűléses halálesetről adott tájékoztatást a rendőrség.

Egy másik férfit is holtan találtak az otthonában Felsőzsolcán, az elsődleges adatok szerint a halálát kihűlés okozta. Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: szerdán a lakásában a földön fekve találták a 63 éves férfit. Halálát az elsődleges szakvélemény szerint kihűlés okozta, az idegenkezűség kizárható. Hozzátette, hogy a vizsgálati eredmények szerint a férfi rossz szociális körülmények között élt, italozó életmódot folytatott, s a lakását nem fűtötte. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ezen a télen eddig már 13, míg az előző télen összesen 16 ilyen jellegű haláleset történt – közölte Dobi Tamás.

A halálesetek körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja.