A rendőrség nem használt sokkolót

A rendőrség határozottan visszautasítja és cáfolja azokat a rosszindulatú híreszteléseket, miszerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kemecsén a rendőrök egy körözött bűnöző elfogása során elektromos sokkolót használtak volna - olvasható a szervezet közleményében.

A magyar rendőrségnek bár jogszabályi felhatalmazása lenne ilyen kényszerítő eszköz használatára, ezek beszerzésére és rendszeresítésére soha nem került sor, így ebből következik, hogy nem is használhattak és nem is használtak ilyen eszközt az eset során intézkedő rendőrök.

Az időközben elkészült előzetes igazságügyi boncjegyzőkönyv szerint a járőrkocsiban december 26-án rosszul lett, majd a mentőben elhunyt 49 éves kemecsei férfi halála természetes úton, keringési elégtelenség miatt következett be. Testén külső erőszakra, bűncselekményre utaló sérüléseket nem találtak – közölte a rendőrség.

A férfit az őt elfogó rendőrök Nyíregyháza határában mesterséges lélegeztetéssel és szívmasszázzsal próbálták újraéleszteni a mentők kiérkezéséig. A haláleset körülményeit a továbbiakban a Tiszavasvári Rendőrkapitányság vizsgálja. Az elhunyt hozzátartozói által megtett feljelentést a rendőrség az ügyészségi nyomozóhivatalnak továbbítja.