Szabadlábon az orosz kémnő

Angliában szabadlábra helyezték azt az orosz nőt, aki a brit elhárítás gyanúja szerint Oroszországnak kémkedett egy parlamenti képviselő munkatársaként.

Jekatyerina Zatuliveter közleményt adott ki arról, hogy kiengedték egy bevándorlási központ börtönéből, de csak szigorú óvadéki feltételek mellett. Ezután ismét cáfolta, hogy kémkedett volna, és közölte, hogy harcolni fog azért, hogy ne toloncolják ki Oroszországba.

A nő ellen hivatalosan nem emeltek vádat, de a kormányzat szerint jelenléte az országban fenyegetést jelent Nagy-Britannia biztonságára nézve. Ügyvédje szerint bizonyítékot sem mutattak be ellene a hatóságok.

Zatuliveter a Liberális Demokrata Párt egyik képviselőjének, Mike Hancocknak a stábjában dolgozott. A Liberális Demokraták képviselőjének nem volt minisztériumi posztja, de számos fontos katonai titok, -többek között atomfegyverekről- kerülhetett a birtokába, és választókerületében is fontos tengerészeti támaszpont működik. Jekatyerina Zatuliveter, aki több mint két éve dolgozott a képviselő környezetében, teljes felhatalmazást kapott a hivatali dokumentumok kezelésére.

Mike Hancock kiállt alkalmazottja ártatlansága mellett. Szerinte, ha valóban lett volna takargatnivalója, már a nyári hatósági fellépés után elhagyhatta volna az országot, „de ő úgy gondolta, nem tett semmi rosszat”.