Szijjártó: nem kormányálláspont a luxemburgi kritika

A luxemburgi külügyminiszter bírálta a médiatörvényt, Orbán telefonon beszélt az ottani miniszterelnökkel.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, aki világossá tette a luxemburgi külügyminiszter keddi nyilatkozatával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem a luxemburgi kormány hivatalos álláspontjáról van szó – közölte a magyar kormányfő szóvivője.

Szijjártó Péter hozzátette: a nyilatkozó luxemburgi külügyminiszter az ottani szocialista munkáspárt tagja.

A luxemburgi külügyminiszter egy interjúban kedden bírálta a magyar parlament által aznap hajnalban elfogadott médiatörvényt. Jean Asselborn szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar médiatörvény itthon és külföldön is leginkább bírált részletei szinte egytől egyig megtalálhatóak más európai uniós tagországok médiatörvényeiben is. Mint mondta, az európai politikában jelen lévő forradalmi romantika hevülete néha-néha átragad a magyar sajtó egyes tudósításaira is. A szóvivő megjegyezte: biztos benne, hogy az elkövetkezendő időszakban sokkal inkább tényszerű és korrekt, a valós történéseket valós módon interpretáló tudósítások fognak megjelenni.

A hivatalos nyilatkozatokról szólva közölte: azok általában meglehetősen tárgyilagosak és távolságtartóak, amelyek pedig nem ilyennek tűnnek, azokról meg általában kiderül, hogy nem hivatalos álláspontot tükröznek, vagy nem úgy hangzottak el, ahogyan megjelentek.

Címkék: médiatörvény