Késnek a vonatok keleten és délen

A hideg, szeles és havas idő miatt az országban több vonalon váltóállítási probléma és síntörés nehezíti a reggeli vonatközlekedést. Általánosságban jellemző, hogy a zord idő az ország keleti felében, továbbá a déli, délnyugati régiókban okoz késéseket.

Budapest elővárosi közlekedésében, a Budapest – Vácrátót – Vác vonalon átlagosan 15-20 perces késések is előfordulnak váltóállítási problémák miatt – közölte Peiper Károly, a Mávinform sajtóügyeletese.

Eltört a sín a hideg miatt vasárnap reggel fél hatkor a Budapest – Hatvan – Miskolc vonalon, Füzesabony és Kál-Kápolna között, ezért 15-20 perces késések lehetségesek a helyreállításig, várhatóan 9-10 óráig. Jelenleg ezen a szakaszon csak egy vágányon közlekednek a vonatok.

Délkelet-Magyarországon, Szeged és Hódmezővásárhely között, Algyőnél váltóállítási problémák vannak, ezért itt átlagosan 10-15 perces késésre kell számítani az utasoknak.
Dombóvár és Vásárosdombó között biztosítóberendezési hiba miatt 10-15 perces késések keletkeznek, amelyek a Budapest-Pécs között közlekedő vonatokat is érintik. Továbbá a Dombóvár – Gyékényes vonalon és a Nagykanizsa – Gyékényes vonalon is lehet 10-15 percnyi késésre számítani.

Szombathely, Zalaegerszeg, Keszthely térségében azonban a nagymennyiségű hó ellenére sincsenek regionális szinten fennakadás, nem kell jelentősebb késésre számítani.

Kőbánya-teher állomáson ideiglenesen szünetelt a forgalom, emiatt késnek a vonatok a ceglédi vonalon. A Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen és a Budapest–Cegléd–Szeged vasútvonalak közös szakaszán Kőbány-teher állomáson, fél nyolc előtt elszakadt a felsővezeték tartósodronya, emiatt a felsővezeték egy ideig belógott a vágányokra. A MÁV szakembereinek gyorsan, 8 óra 20 percre sikerült helyreállítani a felsővezetéket, de addig a vasúti pályát ideiglenesen ki kellett zárni a forgalomból. Ez fennakadásokat, késéseket okozott az említett vonalak közlekedésében.

A Budapest – Cegléd szakaszon a vonatok átlagosan 30-60 perccel hosszabb menetidővel tudtak csak közlekedni, azonban fokozatosan csökkenhetnek a késések. A torlódások elkerülése és a késések csökkentése érdekében a monori helyi személyvonatok nem járnak a menetrendszerű közlekedés helyreállításáig. Helyettük a szolnoki zónázó vonatokat állítják meg minden állomáson és megállóhelyen. A menetrendszerinti közlekedés a kora délutáni esti órákra állhat helyre.