Vésztározókba vezetik a belvizet

Vésztározókba vezetik a belvizet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol mind a 12 belvízvédelmi szakaszon készültség van, s változatlanul 290 négyzetkilométernyi az elöntött határrész - közölték a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyíregyházi központjában.

Bodnár Gáspár igazgató elmondta: az Öreg-Túr folyó mentén a kisari legelőn és a bákaszegi holtágon nyitottak meg vésztározót, valamint feltöltik belvízzel a szamosszegi, a Szamos-menti, illetve a nyírségi tározókat is. A nyírségi tározók – az oláhréti kivételével – emellett a Lónyay-főcsatorna tehermentesítését is szolgálják, hogy a vízfolyás minél kevesebb vízterhelést kapjon, tekintettel a Tiszán vonuló harmadfokú szintű árhullámra. A belvíz gyorsabb levezetéséhez kotorják a Vajai-főfolyás medrét Kántorjánosi térségében.

A 12 szabolcsi belvízvédelmi szakasz közül változatlanul harmadfokú a készültség Felső-Szabolcs tiszaberceli és besztereci körzetében, illetve a Tisza-Túr és a Túr-Szamos-közben, míg a többi helyen másodfokú. A működő 14 szivattyútelep a legutóbbi 24 órában 3,2 millió köbméter belvizet emelt át az elöntött területekről. A vízügyi igazgatóság mellett a felső-szabolcsi, a nyírségi és az Ecsedi-láp-Kraszna-balparti vízgazdálkodási társulat is készültség keretében védekezik területén.