WikiLeaks: hackerek támadják az áldozatok ügyvédjét

Informatikai támadás érte hajnalban annak a stockholmi ügyvédnek a honlapját és e-mail fiókját, aki Julian Assange WikiLeaks-alapító állítólagos áldozatait védi - közölte sajtóértekezleten maga az ügyvéd, Claes Borgström. Állítólag virtuális támadás érte a Mastercardot is.

Az ügyvéd szerint ugyanazok az internetes kalózok, az “anonimok”, azaz az Anon_Operation vagy AnonOps támadták meg az ő honlapját, mint annak a svéd ügyészi hivatalnak a weboldalát, amely bírósági végzés alapján kiadta a nemzetközi elfogató parancsot Assange ellen.

Claes Borgström

A Panda Security internet-biztonsági cég szerint a Postfinance elleni kibernetikai támadás mögött is ők állnak, de a bank tranzakcióit nem fenyegeti veszély, csupán túlterhelt a rendszerük.

Assange a Postfinance-nál vezette egyik számláját, amelyet a pénzintézet hétfőn befagyasztott arra hivatkozva, hogy ügyfele lakhelye valójában nem az általa hivatalosan közölt svájci címen van.

A cég szóvivője azt közölte, hogy az AnonOps, amely más intézmények ellen is irányuló “hadműveletének” a Payback, avagy “bosszú” nevet adta a cenzúra és a szerzői jogok ellen küzdenek, hiszen ezt jelentették be honlapjukon. ott olvasható az is, hogy a Mastercard amerikai bankkártya-cég honlapját is megcélozzák.

Ennek megfelelően a Mastercard honlapja déli 12 órakor valóban elérhetetlen volt, de egy képviselőjük sem erősítette meg, hogy informatikai támadás érte volna őket.

Ezután Marianne Ny ügyészségi igazgató azt nyilatkozta, hogy a jogsértő szexuális magatartással kapcsolatos gyanú, amelynek alapján őrizetbe vették Assange-t, személyes ügy, és semmi köze nincs az amerikai diplomáciai táviratok nyilvánosságra hozatalához. “Semmi sem utal arra, hogy itt összeesküvés lenne” – hangoztatta.

Marianne Ny

Borgström ezt megerőstette és hozzátette, hogy jó esélyt lát arra, hogy Svédország nyomására eljárást indítsanak Assange ellen. “Ennek semmi köze a WikiLeakshez vagy a CIA-hoz ” – jelentette ki az ügyvéd.