Több orvosi ellátásért és többet kell fizetni

Legalább az infláció mértékével drágulnak januártól a térítéses orvosi szolgáltatások.

Januártól drágulnak az orvosi szolgáltatások és bővül a fizetős ellátások köre. A Népszabadság egy birtokában lévő, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által készített jogszabálytervezet alapján írja ezt. A dokumentum várhatóan még karácsony előtt a kormány elé kerül.

A lap egyebek között arról ír, hogy januártól 15 100 forintot kérhetnek a nem kötelező és nem az orvos által kért tüdőszűrésért. 3100 forint lesz számlázható a munkaképességet igazoló szakvéleményért és 6800 forint az iskolai táboroztatáshoz, csecsemőúszáshoz szükséges orvosi igazolásért, egyéb orvosszakértői vizsgálatokért, szakvéleményezésért.

A látleletért ezer forinttal kell többet fizetni az eddigi 2000 helyett. A jogosítványhoz készülő orvosi igazolások ára korcsoportonként változik. Eddig a legkevesebbet, 800 vagy ezer forintot a 70 éven felülieknek kellett leróniuk, a jövőben ez is 4500 forintra emelkedik, miközben az egyéb korosztályhoz tartozók is 1800-2000 forintos kiadástöbblettel kalkulálhatnak.

A jövőben a hatósági vérvizsgálat 3000 forint lesz, és emellett 1500 forintot számlázhatnak a vizeletvizsgálatért is. A toxikológiai vizsgálatért már 8000 forintot is kiszámlázhatnak a szolgáltatók. A kórházak ápolási osztályai eddig naponta 400 forint részleges térítést kérhettek gondozottjaiktól, ez az összeg januártól 600, júliustól pedig 800 forint lenne.

AJÁNLOTT LINK.

Dráguló orvosi szolgáltatások (Népszabadság)