WikiLeaks-ügyben perel a Jobbik

Kémkedés és feljelentés elmulasztása miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen Volner János a Jobbik frakcióvezető-helyettese kedden a rendőrségen a WikiLeaks Magyarországra vonatkozó kiszivárogtatásai alapján.

A politikus a rendőrség Teve utcai székháza előtt újságíróknak azt mondta, a nyomozóhatóság dolga kideríteni, hogy mely amerikai diplomaták vettek részt ebben a kémtevékenységben Magyarország ellen, sőt kik azok az esetleges magyar diplomaták, politikusok és közéleti személyiségek, akik segítséget nyújthattak ebben.

Volner ezen túl bírálta a kormányt, amiért nem tett feljelentést egy olyan ügyben, ahol amerikai diplomatáknak kellett megszerezniük magyar politikusok biometrikus azonosítóit, továbbá nyílt és titkos nemzetközi megállapodások után kutatniuk, amelyeket Magyarország például az energiabiztonság terén kötött.

Szerinte Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára hétfőn napirend előtt “homályos magyarázatot adott” az ügyben feltett kérdésére és kétséges egyáltalán, hogy indult e vizsgálat a nemzetbiztonsági szerveknél vagy történtek e behívások a Külügyminisztériumba az Amerikai Nagykövetségtől.

A frakcióvezető-helyettes szerint Pintér Sándor belügyminiszternek minden törvényes felhatalmazása és eszköze megvan ahhoz, hogy a történteknek a végére járjon. Jobbik szeretné, hogy az ügynek a felelős amerikai diplomaták kiutasítása lenne a vége.

Címkék: Belföld