Török: nő a bizonytalanok tábora

"Számomra az elmúlt hetek-hónapok egyik legerősebb, legélesebb benyomását a „lángoló szavak” tobzódása jelentette" - írta Török Gábor a legújabb blogbejegyzésében.

A politológus szerint a szekértábor-politika nem ma kezdődött és nem is holnap ér véget. “Nekem úgy tűnik, hogy a második Orbán-kormány első félévében ebben a tekintetben is új időszámítás kezdődött. A legfontosabb változásnak azt látom, hogy a fal most valóban mindkét oldalról épül” – állítja blogjában.

Török úgy látja, a második Orbán-kormány eddigi működése azonban olyan politikai hevületet váltott ki, ami szinte lehetetlenné teszi a higgadt, mérsékelt és méltányos beszédet. Nem csupán a kormány elkötelezett támogatói reagálnak indulatosan akkor, ha a kabinet tetteinek leírásában és értelmezésében nem saját álláspontjukat látják viszont; ma a domináns ellenzéki véleményvezérek is pontosan ugyanígy járnak el.

A politológus szerint a magyar közélet korábban sem volt igazán toleráns a feketétől és a fehértől eltérő színekre, most azonban már nem csak – saját felsőbbrendűségük tudatában – óvatoskodónak és semmitmondónak nevezik azt, aki ettől eltérő választékban gondolkozik, hanem egyenesen ellenségnek tartják.

“A bizonytalanok újra növekvő tábora sok mindent jelezhet, de talán némi köze ehhez annak is van, hogy miközben a politikai elit és az őket követő értelmiségi szolganép a felsőfok állandó fokozásával végletes ellentétpárokba rendezi a valóságot, az emberek egyre jelentősebb része nem tudja és talán nem is akarja követni ezt a sokadik hideg polgárháborút” – írta blogjában.

Címkék: Belföld