Tízezrekhez jöhet a végrehajtó

Több mint százezer ingatlant érintenek a végrehajtások, ami azt jelenti, hogy két-három megyeszékhely lakosságának megfelelő tömeg kerülhet bajba amikor áprilisban lejár a kilakoltatási moratórium - nyilatkozta Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának ügyvezetője a Magyar Nemzetnek.

Jelenleg a bankok a vételi jogukat gyakorolják, illetve bedőlt tartozásaikat próbálják meg értékesíteni. Ezért ezres tételben állítják össze a listájukat, és küldik ki különböző befektetői csoportoknak.

Kovács László a Magyar Nemzetnek ennek kapcsán azt mondta: előfordul, hogy még folynak a megbeszélések az ügyfél és a bank között a szerződés esetleges visszaállításáról, de a tartozás már szerepel az értékesítésre szánt tartozások között.

A szakértő szerint az elmúlt egy évben a tartozások 30-40 százalékkal növekedtek. Azt is közölte, hogy körülbelül minden második ügyfél tartozása meghaladja a jelzálogként felajánlott ingatlan értékét az ingatlanárak csökkenése miatt.

A bajba jutott családok nyakán így még akkor is marad adósság, ha ingatlanjukat elárverezik, ez pedig tízezreket űzhet „illegalitásba”. Ők papíron minden javukról, még a bejelentett munkájukról is kénytelenek lesznek lemondani, ha nem akarják, hogy ingóságaikat vagy fizetésüket elvigye a végrehajtó.

Címkék: Belföld