Több millió tonna szenünk lesz

Ünnepélyesen megnyitják a külszíni fejtésű szénbányát a Tolna megyei Nagymányokon, ahol 45 éves kihagyás után indul újra a szénbányászat.

A bányát Borbála, a bányászok védőszentja napján, jelképesen nyitják meg, mivel a kapitányság engedélye még nem jogerős, a termelés csak jövő év tavaszán indulhat el – mondta ennek kapcsán Verbőci József, a pécsi Calamites Kft. ügyvezető igazgatója.

Korábbi kutatások adatai szerint Nagymányok mellett 42 hektáron 2-100 méteres mélységben mintegy 2,3 millió tonna, kilogrammonként 19,8 megajoule fűtőértékű feketeszén rejlik. A cég tervei szerint 2010-ben 40 ezer, azután évi 100 ezer tonna szenet termelnek ki külszíni fejtéssel.

A bánya műszaki engedélyének jogerőre emelkedéséig várhatóan két hónap telik el, ez alatt a terület előkészítését végzik – mondta a cégvezető.

Verbőci József hozzátette: a fő cél az, hogy a szénmező centrumában, Máza és Váralja térségében 10,5 négyzetkilométeres területen rejlő jelentősebb, 438 millió tonnás feketekőszén-vagyont kitermeljék.

Mint mondta, nem tartják egyetlen célnak a szén energetikai hasznosítását. A magas fűtőértékű szenet egy Nagymányok mellett tervezett energetikai mintaparkban működő, úgynevezett tisztaszén technológiájú erőműben főként villamos energiává alakítanák, a szén egy részét pedig a szénvegyészetnek, műanyagiparnak kínálják hasznosításra.

Címkék: Belföld