Ma kényszerítik a kormányt

Három szakszervezet tüntet ma a fővárosban, hogy érdemi egyeztetést követeljenek a munkavállalókat érintő kérdésekről, és tiltakozzanak a kormány egyes intézkedései, közöttük az egykulcsos szja, a 98 százalékos különadó és a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése ellen.

A demonstrációt a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), az Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szervezte, továbbá az Állandó Ágazati Szakszervezeti Fórumot alkotó 16 szakszervezet képviselői is jelezték, hogy részt vesznek a tiltakozáson. Bár egyes követelésekkel egyetértenek,az eseményen nem vesznek részt a LIGA és a Munkástanácsok szakszervezetei.

A tüntetést szervezők egyeztetést, “igazmondást” és az eddig meghozott intézkedések egy részének felülvizsgálatát várják a kormánytól. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke ennek kapcsán azt mondta, hogy legalább inflációkövető bértarifa emelést szeretnének.

A 98 százalékos különadóról pedig úgy vélekedett: ha a kormány csak fél órát tárgyalt volna a szociális partnerekkel a kérdésről, nem születhetett volna meg a “Rákosi féle, kulák-törvényeket” idéző jogszabály.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a jogbiztonságot látta veszélyben annak tükrében, hogy “minden alapérték azonnal megkérdőjelezhető a kétharmad birtokában”.

Az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke, Borsik János pedig azt hangsúlyozta, hogy most megteszik az első lépést egy olyan sorozatban, amely a megfelelő párbeszédre kényszeríti a kormányzatot.

Címkék: Belföld