Clinton is Pestre jöhet

"Jó reményünk van arra, hogy Hillary Clinton amerikai külügyminiszter asszony részt tud venni a magyar EU-elnökség alatt Budapesten rendezendő keleti partnerségi csúcstalálkozón" - jelentette ki Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A külügyi államtitkár pénteken este Washingtonban részt vett az Amerikai Magyar Koalíció hagyományos Mikulás-vacsoráján, ahol vezető felszólalóként egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a kormány a magyar prioritások sikerre juttatásában számít a diaszpóra támogatására.

Azt is elmondta, hogy a jövő májusi csúcstalálkozó egybeesik a nemzetközi Tom Lantos Intézet megnyitásával, amelynek célja az emberi és a kisebbségi jogok előmozdítása.

“Az is örvendetes lenne, ha a keleti partnerség barátainak csoportjában nemcsak az amerikai, de az orosz külügyminiszter is helyet foglalna. A magyar elnökség célja, hogy a keleti partnerségről folytatott
tanácskozás minél magasabb szintű legyen, hogy az EU éreztesse keleti
partnereivel a közös politika iránti elkötelezettségét” – tette hozzá az államtitkár.

Németh Zsolt rámutatott, hogy az Egyesült Államok szeretné felújítani kapcsolatait az ebben érintett országokkal. “Úgy tűnik, Magyarország esélyei arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja legyen, nem rosszak” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy vajon a WikiLeaks-kiszivárogtatások milyen módon érintik a kétoldalú viszonyt, az államtitkár reményét fejezte ki, hogy ezek hatása talán el fogja kerülni a magyar-amerikai kapcsolatokat, de rámutatott, hogy a probléma teljes mélységét ma még nem látni.

A kérdéssel kapcsolatban hangsúlyozta a Lisszabonban elfogadott új NATO-stratégia időszerűségét, amely komoly hangsúlyt fektet a kibertámadások elleni védekezésre.

Németh Zsolt Magyarország támogatásáról biztosította az európai rakétavédelmi együttműködést és az új START-szerződés ratifikálást. Hangsúlyozta a kormány elkötelezettségét az afganisztáni szerepvállalás mellett, ugyanakkor tájékoztatta partnereit arról is, hogy Budapesten megkezdődött a magyar misszió újragondolása.

Az Egyesült Államok “újraindított” Oroszország-politikájával kapcsolatban elmondta, hogy hasonló diplomáciai újraindítás (“reset”) Európában is elindult, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Közép-Európa Washington és Moszkva közeledésének “nem áldozata, hanem inkább haszonélvezője lesz”.

Címkék: Belföld