A fogyatékkal élőknek is fontos a munka

Az alkotás teszi az embert emberré, épp ezért fontos a fogyatékossággal élők számára is a munka - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Az államtitkár a „Segítő Vásárlás” című szakmai konferencián kiemelte: a fogyatékossággal élők nem eltartottként, nem lesajnált emberként szeretnének élni, hanem dolgozni szeretnének. Mint fogalmazott, rokkantsági nyugdíjon, segélyből élni sokszor megalázó és anyagi szempontból is katasztrofális.

Nagy Anna kormányszóvivő azt hangsúlyozta: Magyarországon több mint 600 ezer ember él valamilyen fogyatékossággal, 90 százalékuk munkanélküli. Mikor a kormány arról beszél, hogy egymillió új munkahelyet akar teremteni a következő tíz évben, akkor nem csak a jól látó, a jól halló és a könnyen mozgó munkavállalókról beszél – tette hozzá.

Bernáth Ildikó fogyatékosságügyi miniszteri biztos elmondta: a 2010-es januári adatok szerint Magyarországon 979 ezer ember részesül rokkantsági nyugdíjban, illetve valamilyen szociális ellátásban, ennek a támogatásnak az összege éves szinten meghaladja a 350 milliárd forintot.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium idén először, hagyományteremtő céllal rendezi meg pénteken és szombaton a „Segítő Vásárlást”, a fogyatékossággal élők által készített termékek kiállítását és vásárát.

Címkék: Belföld