Nincs pénz vakvezető kutyákra

Jelenleg százan várnak vakvezető kutyára, azért is mert a vakvezető-kutyakiképző iskolák a válság és a pályázati pénzek hiánya miatt nehéz helyzetbe kerültek - írja a Népszava.

Egy kutya kiképzése 1,8 millió forintba kerül. A kutyát vagy ingyen, vagy jutányos áron adják oda rászorulóknak.

Magyarországon 40 ezren élnek vakon, és évente további hatezer ember veszíti el látását – olvasható alapban. Életüket mindössze 120 kutya segíti. Ezek az élő „segédeszközök” ugyanis nagyon sokba kerülnek. Összehasonlíthatatlanul olcsóbb a fehér bot.

Farkasné Schiff Mónika, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége kutyakiképző iskolájának vezetője a lapban érzékeltette a két “segédeszköz” közötti különbséget: a kutya segítségével a gazda el tud szakadni a faltól, amelyet botjával tapogat, ami nagyobb szabadságot jelent számára. Ebben az iskolában egyszeri 50 ezer forintért adják használatba a kutyákat.

Egy másik kiképző iskola, a 2003 óta működő Somlai Angyalka Alapítvány most kényszerül a kutyakiképzés megszüntetésére forrás hiány miatt. Vasteleky-Einbeck Péter, az alapítvány vezetője a Népszavának elmondta, a gazdasági válság miatt megcsappant az adakozókedv és beszűkültek a pályázati lehetőségek is. Eddig is a személyi jövedelemadó nekik utalt egy százaléka látszott a legbiztosabb forrásnak, évi hárommillió forint összegben.

Címkék: Belföld