A magyar szavazó olyan, mint a csiga

A kormány egyelőre bármit megtehet, még tart a kegyelmi állapot.

A kormány és Orbán Viktor népszerű. Ez derül ki az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásokból, még akkor is, ha egyes felmérések ezt a képet árnyalják azzal, amikor konkrét kormányzati döntésről kérdezik az emberekt.

Az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozásáról, a magánnyugdíjpénztári befizetések visszatartásáról is inkább negatív az emberek véleménye – adta hírül a Medián. Rá pár napra a Századvég tudatta: némileg csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, de továbbra is “egyedülálló a rendszerváltás utáni politikatörténetben”.

Nem tud olyan döntést hozni a kormány, amelytől drasztikusan csökkenne a támogatottsága – mondta a hvg.hu-nak Kiszelly Zoltán politológus. Szerinte az a kegyelmi állapot, amelyben a kormánypárt jelenleg van, még eltart egy jó ideig. (Mindez azért érdekes, mert az ősz az alkotmányvédelem elleni támadások mellett a tulajdon elleni támadások jegyében telt el.)

“A magyar szavazónak csiga mentalitása van, vagyis ha nem tetszik neki valami – például a nyugdíjakkal kapcsolatos döntések -, akkor behúzódik a csigaházába, ahonnan majd valamikor előjön – utóbbi persze több körülménytől is függ.”

Ugyanakkor Kiszelly szerint vannak tematikus kutatások és „udvari szállítók”, vagyis akiket a megrendelők szívesen megkeresnek. „Individualizált társadalomban élünk, ahol nem egy közösség segíti a gondolkodásunkat, hanem az ilyen felmérések, amelyek így természetesen befolyásolják az embereket”.

AJÁNLOTT LINK:

A Fidesz bármit megtehet. De ki mondja meg, mit gondoljunk? (HVG.hu)

Címkék: nyugdíj-vita