Kidőlt fák, leszakadt vezetékek

Az ágakra rakódott hó súlya miatt kidőlt fák, leszakadt vagy megereszkedett vezetékek, árokba csúszott járművek adtak munkát az éjszaka Vas megyében a tűzoltóknak, ahol 15-20 centiméter vastagságú hó hullott - közölték a közútkezelő és a katasztrófavédelem ügyeletesei.

Horváth László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatóságának ügyeletese elmondta: Vas megyében minden út járható, a főutak hókásásak, a mellékutak havasak.

Ami problémát jelenthet, az a nagyon sok hó a fákon, emiatt nagyon sok fakidőlés volt az éjszaka és ilyenek a következő órákban is előfordulhatnak. A hó ugyanis vizes, nagy a súlya – mondta. Hozzátette: szél egyelőre nem fúj, a hőmérséklet fagypont fölött van, a hó jelenleg olvad ezért jól haladtak a munkával, még Körmend és Szombathely környékén is, ahol a legtöbb hó hullott.

Éjszaka elakadt kamionokat kellett kimenteni Vátnál, több autó is az árokba csúszott a hó miatt, de személyi sérüléses baleset nem történt – közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A legtöbb munkája Körmend közelében volt a tűzoltóknak, legtöbbször fakidőlések, vezetékszakadások miatt hívták őket – fűzte hozzá. Négy alacsonyabbrendű utat kellett lezárni éjjel a havazás miatt Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén – tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. győri ügyelete. A Lébény és Tárnokréti közötti szakaszon, az Ivánt Újkérrel, illetve Simasággal összekötő, valamint a Röjtökmuzsaj-Csapod közötti szakaszt kellett lezárni, mert a hótól megterhelt faágak oly mélyre hajoltak, hogy az már akadályozta a közlekedést. Délre valamennyi, lezárt út járható lett Győr-Moson-Sopron megyében.

Részleges áramkimaradás Zalában

Az elmúlt napok intenzív havazása miatt részleges áramkimaradás van Zala megye több településén – közölte Szabó István, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóreferense. Az áramszolgáltatótól kapott tájékoztatás szerint összesen hét darab 20 kilovoltos távvezeték hibásodott meg, javításuk és az áramszolgáltatás helyreállítása folyamatban van. A hiba okát keresik, leszakadt vezetékekről egyelőre nem érkezett bejelentés. Az áramkimaradás Zalaegerszeg és Lenti egyes városrészeit, valamint Bocfölde, Kispáli, Nagypáli és Nagykutas települést érinti.

Szabó István elmondta; a tűzoltók hajnal óta szivattyúzzák a befolyt “hólevet” Nagykanizsa palini városrészében, a Napsugár utca végén található két épületből, a liszói horgásztónál pedig a belvíz miatt végeznek vízátemelést.

Vasárnap este óta tizenöt műszaki mentéshez kérték a tűzoltók segítségét a megyében, többnyire keresztbe fordult, vagy árokba borult autókhoz riasztották a tűzoltókat, Garaboncon kamion hajtott oszlopnak. Több esetben kidőlt fákról, leszakadt ágakról érkezett bejelentés.

A közútkezelő tájékoztatása szerint Zala megyében valamennyi út járható, elzárt település nincs. A főutak sónedvesek, a mellékutak viszont még sok helyen havasak, latyakosak, csúszósak. A munkagépekkel folyamatosan tisztítják a burkolatokat.