Százmilliárdos többlet lesz az agrárbüdzsében

Jövőre 593 milliárd forint lesz agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra, ami több mint 20 százalékkal - 130 milliárd forinttal - haladja meg az idei forrásokat; az állattenyésztésnek 33 százalékkal több pénzt biztosítanának - mondta a Magyar Nemzetnek Czerván György, a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Az államtitkár ismertette: a kormány főként a vidéki foglalkoztatás növelését célozta meg, amikor összeállította az agrárköltségvetés tervezetét.

A jövő évi költségvetésben nemcsak a tárgyévi szükségletekre, hanem az elmaradt kifizetésekre is forrásokat biztosítottak. Ennek eredményeként a hazai támogatások mértéke a jövő évi költségvetésben 12 milliárd forinttal magasabb az idei előirányzatnál, többek között ebből szeretnék kifizetni az elmaradt állattenyésztési támogatásokat.

Az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra – intézményi ráfordítások nélkül – jövőre összesen 593 milliárd forint jut. E kassza három lábon áll: nemzeti támogatások, amik 63,7 milliárd forintot, uniós társfinanszírozással működő támogatások, amik 205,5 milliárd forintot és uniós közvetlen támogatások, amik 323,4 milliárd forintot tesznek ki.

Az utóbbi nagy része területalapú támogatás, egy kisebb, csökkenő része pedig a piaci támogatásokból tevődik össze; ez nem szerepel a költségvetésben, de az ágazat számolhat vele. Az összes támogatás 20 százaléka hazai, 80 százaléka uniós forrás – mondta az államtitkár.

Címkék: Belföld