Ombudsman: a modern jogállam a történelmi igazságtétel gátja

Szabó Máté az egységes igazságosságfelfogás fontosságáról.

A modern jogállam alapelvei megnehezíthetik a történelmi igazságtételt a visszamenőleges hatály tilalma miatt. Ezt mondta Szabó Máté ombudsman egy konferencián Budapesten. A Húsz éve szabadon Közép-Európában címmel szervezett tanácskozáson az ombudsman kiemelte: az autoriter rendszert követő “posztautoriter diskurzushoz” stabil konszenzus, egységes igazságosságfelfogás, valamint kedvező nemzetközi feltételek szükségesek, és csak akkor lesz tartós, ha illeszkedik a globális emberi jogi diskurzusba.

Mikolaj Czesnik lengyel politológus az országára jellemző alacsony választási részvételről tartott előadásában úgy vélekedett, ha emiatt egyes társadalmi csoportok felülreprezentáltak a választásokon, az veszélyeztetheti az egyenlőséget.

A demokrácia csak egy esély, és nem csodaszer, bár az emberek általában véve jobb körülmények között élnek a demokráciában, mint a korábbi autoriter rendszerben – mondta Csáky Pál szlovákiai politikus a konferencián. Mint mondta: a rendszerváltozás elkerülhetetlen volt, mivel az előző rendszer “hazugságokra épült”, így mindenképpen el kellett buknia. Csáky a jelenlegi berendezkedés hibáiként említette, hogy nagyobbak a társadalmi különbségek, kisebb a közösségek összetartó ereje, és a korábbi politikai jellegű kiszolgáltatottság helyét a gazdasági és szociális kiszolgáltatottság vette át.

Schöpflin György EP-képviselő előzőleg arról beszélt, hogy a Nyugat saját hitelességét veszélyezteti, amikor pragmatikusan, a korábbiaknál barátibb a félautoriter, neokommunista államokkal. A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat egyre kevésbé vonzó modell, terjed az a nézet, hogy a modernitásnak több útja van.

Címkék: