Nagyobb helyszíni bírságra számíthatunk

A korábban tervezettnél kisebb, de az eddiginél nagyobb lesz a helyszíni bírság, ha az országgyűlés megszavazza az erről szóló javaslatot - tudósít a Magyar Rádió. A büntetés felső határa ötvenezer forint lehet.

A két előterjesztő, Kósa Lajos és Tarlós István azért változtatott korábbi javaslatán, mert szakértők szerint a tervezett százezer forintos bírságot sokan egyszerűen nem tudták volna kifizetni.

Kovács Kázmér a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese szerint, ha életbe lép az új szabályozás, kevesebben fognak fizetni, mint korábban, mert még a mérsékelt összeg is túl magas ahhoz, hogy azt valaki a helyszínen simán kifizesse, és ezzel lezáruljon az ügy.

2009-ben Magyarországon összesen tízezer külföldi autóst bírságoltak meg, a legtöbb szabálytalankodó svájci állampolgár volt. De arról nincs statisztika, hogy hány sofőr fizetett. A rendőrség eddig csak abban bízhatott, hogy önként befizetik a csekket és kiegyenlítik a számlájukat.

Az új törvénymódosítás a külföldiekkel is keményebben bánna: amíg nem fizetnek, levethetnék akár a rendszámukat is. Kovács Kázmér, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese azt mondja: Európa más országaiban ezt már régóta alkalmazzák. A rendőrség tavaly 3.7 milliárd forintot helyszíni bírságot szabott ki, ennek a felét sem fizetik be az autósok.

Címkék: Belföld