Változékony időjárás, változó veszélyjelzések

Napközben 6, 11, késő este 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

Ma délen és délnyugaton még több helyen valószínű kisebb eső, zápor: ezeken a helyeken csak rövidebb, másutt viszont már hosszabb időszakokra is kisüt a nap. Az északnyugatira, északira forduló szél helyenként megerősödik. Napközben 6, 11, késő este 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

A Népszabadság közben arról ír, hogy a jövőben előzetes figyelmeztetést és riasztást heves zivatar, felhőszakadás, széllökés, ónos eső és hófúvás esetén ad ki. Tartós, nagy mennyiségű eső és hó, hőhullám, rendkívüli hideg, sűrű köd, talajmenti fagy előfordulására is készítenek előzetes figyelmeztetést, de ezekhez riasztás nem kapcsolódik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat új veszélyjelzési rendszere szerint első lépcsőben az adott és a következő napra szóló, szöveges és térképes „előzetes figyelmeztetés” készül, amelyben a legvalószínűbb veszélyes időjárási események várható térbeli és időbeli alakulásának leírása található meg. Második lépcsőben a riasztási térképen is felhívják a figyelmet az eseményre.

A fontosabb változások között szerepel, hogy viharos szél esetében, ha a legerősebb széllökés nem éri el a 70 km/órát, nem adnak ki veszélyjelzést. Ahideget citrom- , narancssárga és piros színnel jelölik. Felhőszakadásoknál két veszélyességi szint lesz.

Heves zivatarra – amelyhez 90 km/órát meghaladó széllökés és nagy méretű jég társulhat – előzetes figyelmeztetést és riasztást is kiadnak. A rendszer célja, hogy azon zivatarokat is előre jelezze előre, amelyek jelentős károkhoz, személyi sérüléshez vezethetnek.

AJÁLOTT LINK:

Változnak az időjárási veszélyjelzések (Népszabadság)

Címkék: