Fékszárny nélkül landolt egy gép Ferihegyen

Nem nyílt ki a fékszárnya, de épségben landolt a Brussels Airlines Brüsszelből Budapestre tartó járata hétfő délelőtt Ferihegyen - közölte Hardy Mihály, a repteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója.

Hardy Mihály az fn.hu érdeklődésére elmondta: a földre érkezéskor a fedélzeten tartózkodó 57 utas és 5 főnyi személyzet egyetlen tagja sem sérült meg. A kényszerleszállást végző repülőgép pilótája a leszállás előtt 10-15 perccel elkezdte kiengedni a fékszárnyakat, amelyeknek feladata, hogy a 800 kilométer per órás utazási sebességről 250-220 kilométer per órásra csökkentse a gép sebességét, ám azok nem nyíltak ki. A pilóta azonnal jelezte a problémát, ezután elrendelték a kényszerhelyzetet, és az előírásnak megfelelően a fővárosból is a helyszínre rendeltek tűzoltókat.

A gép ezalatt tett egy kört a repülőtér felett, majd a hosszabb kifutópályán sikeresen megállt, amelynek során kizárólag kerékféket tudott használni.A gép leszállását az esős idő miatt csúszóssá vált kifutópálya nehezítette. A kerekek fékezés közben ugyan túlmelegedtek, ám semmilyen problémát nem okoztak. Hardy Mihály hozzátette: az ilyen helyzeteket oktatják a pilótáknak, rutin eljárásnak számít. A brüsszeli járatnak menetrend szerint 8 óra 50 perckor kellett volna leszállnia, a fékszárnyak beragadása miatt azonban fél órával később, 9 óra 21 perckor landolt a repülőgép. Ezután megvizsgálják a gépet, hogy kiderüljön, mi okozta a fékszárnyak beragadását – tette hozzá a Budapest Airport kommunikációs igazgatója.