Szalai Annamária megkavarta a kártyákat

Azonnal indul a választás a közmédiumok élére. Amíg nincs végleges döntés, ismerkedjen a jelöltekkel, akik talán már az igaziak.

Délben kezdődő ülésén dönt a közmédiumokat felügyelő kuratórium, az MTV, az MTI, a Duna TV és a Magyar Rádió vezetőiről. A jelöltekről kiszivárgott listán, amelyet a Népszabadság közölt, a köztelevízió élére a jelenlegi ügyvezető alelnök Medveczky Balázs és Kálomista Gábor filmproducer neve szerepel.

Ha vélhetően nem lenne előre eldöntve az eredmény, azt is mondhatnánk, hogy nagy harc várható, mert Medveczky már a kormányváltás előtti hónapokban is igyekezett sokat tenni az elnöki szék megszerzéséért, míg Kálomista neve már közvetlenül a választások után felvetődött, mint lehetséges alternatíva.

előre

Lapunk november eleji cikkében szereplő nevek megegyeznek a mostani esélyesekkel. Úgy tűnik, tényleg csak formális választás lesz.

Itt jegyezzük meg, hogy az elnökválasztási procedúra első körében Kálomistát a Duna élére jelölte Szalai Annamária, a Médiahatóság elnöke, ám a dönteni hivatott kuratórium az ország azon testületei közé tartozik, ahol nem volt meg a kétharmad, így Szalai emberei nem mentek át. A mostani második fordulóban viszont elég az egyszerű, feles többség. A sajtóban terjedő vélemények szerint Szalai Annamária épp ezért csupa olyan jelöltet állított az első fordulóra, akikért nem fájt a szíve.

Viszont aki egyszer már elbukott egy szavazáson, az nem állítható jelöltként ugyanannak a közmédiumnak az élére. Így lehet a Duna-aspiráns Kálomistából akár MTV vezérigazgató. Kálomista nevéhez filmproducerként olyan filmek tartoznak, mint a Zimmer Feri, a Valami Amerika vagy a Csak szex más semmi.

MTI

Szintén első fordulós jelölt volt a most az MTI élére szánt Belénessy Csaba, csak a nyitó körben még a közrádió vezetését célozták meg vele. Hogy az MTI vezetését gondolták neki, azt az a tény is bizonyíthatja, hogy az egykori Lánchíd Rádió főszerkesztő jó ideje ismerkedik már a távirati irodával, mint stratégiai alelnök.

Kihívója szintén futott már egy kört, az Echo TV-s Szabó László Zsolt ugyanis az első körben még MTV elnök lehetett volna. Ő 1999-2001 között volt már a köztévé vezetője, akkor 40 százalékkal csökkentette a belsős dolgozók létszámát és felszámolta a tévé vidéki telephelyeinek jó részét. Munkáját a Fővárosi Főügyészség is vizsgálta, ám úgy találták, „hogy az MTV Rt. 2001 végére bekövetkező helyzete és keletkezett vesztesége nem Szabó László Zsolt kötelességszegő magatartásának következménye volt, ezért került sor a nyomozás megszüntetésére”.

Duna

Cselényi László megüresedett székére egy volt operaénekes és egy operatőr pályázik. Előbbi a Hír TV-ből ismert Ókovács Szilveszter, vetélytársa pedig Papp Ferenc. Ókovács 1999-től fejlesztési tanácsadó az Oktatási Minisztériumban, 2000-től 2002-ig a miniszterelnöki kabinet parlamenti tanácsadója. 2001 és 2005 között operaházi tag: 2001-ben az Erkel Színház vezetője, 2002-től távozásáig a Magyar Állami Operaház kommunikációs igazgatója. Hangfaja lírai bariton.

Papp Ferencet még keressük.

Magyar Rádió

A közrádióban kezdődött legelőször a totózás az új elnök személyét illetően és a rádiósok hangja csak akkor akadt el egy pillanatra, amikor Gazsó L. Ferenc neve is bekerül a lehetőségek közé. Hogy a munka gördülékenyen folyjon, Gazsó neve már nem szerepelt a hivatalos jelöltek között, így most két – komolyabban vehető – rádiós küzd meg egymással.

Bár a legkitartóbb pletyka szerint Jónás István (aki épp a Lánchíd Rádió megbízott főszerkesztője) lehet rádió vezérigazgatója, a médiaügyekben jó értesült Antagon szerint nem írhatjuk le Ujhelyi Zoltán nevét sem, aki falurádiós múltjával és nagymértékű lojalitásával kerülhet trónra.

Címkék: Belföld