Lakásokat osztogatott Hunvald?

A Magyar Nemzet ügyészségi iratok alapján arról számol be, hogy megérte a volt erzsébetvárosi polgármester ismeretségi körébe tartozni, nagyjából 10 százalék körüli összegért lehetett ugyanis önkormányzati lakáshoz jutni. A Népszavának Hunvald ügyvédje elmondta: a legfőbb ügyészhez fordult, amiért a bizonyítási eljárás iratai a sajtóban megjelentek.

A Magyar Nemzet ismét részleteket ismertet a Hunvald-ügyben keletkezett ügyészségi iratokból: ezek szerint 2006 márciusában az SZDSZ akkori kerületi frakcióvezetőjének, Gál Györgynek a sógornője, T. Noémi kapott meg egy Nefelejcs utcai önkormányzati bérlakást Hunvald polgármesteri keretének a terhére. A Gál vezette gazdasági bizottság pár hónappal később hozzájárult ahhoz, hogy Gál sógornője a forgalmi érték kevesebb mint tizedéért, 5,8 millió helyett 526 ezer forintért megvásárolhassa a másfél szobás lakást.

Egy másik esetben a pénzügyi bizottság akkori SZDSZ-es elnöke, Kardos Péter barátjának utaltak ki egy 49 négyzetméteres bérlakást 2006 júniusában. Kardos rokona végül 2006 novemberében, szintén tizedáron, 862 ezer forintért megvehette a 8,7 milliós forgalmi értékű lakást.

A harmadik említett lakáskiutalás 2008 januárjában történt, amikor egy 98 négyzetméteres, háromszobás Dembinszky utcai bérlakásba költözhetett be Gál György barátnője, az akkor 20 éves V. Éva. Bár az ingatlan forgalmi értéke 18,7 millió forint volt, 2008 áprilisában a Gál által vezetett gazdasági bizottság hozzájárulásával V. Éva 2,78 millió forintért megvásárolhatta a lakást. Azonban ezt az összeget nem ő, hanem pártfogója, az egyébként házasságban élő szabad demokrata politikus fizette ki.

De reklámáron lakáshoz juttatták V. Éva testvérét, Nikolettet is. A 18 éves lány, noha nem is kérelmezte, 2008 áprilisában kibérelhetett egy kétszobás, 46 négyzetméteres Dembinszky utcai önkormányzati lakást, majd novemberben 1,4 millió forintért meg is vásárolhatta a mintegy 8,5 milliót érő ingatlant.

A Népszava arról számol be, hogy Hunvald György védője, Sebes Péter a Legfőbb Ügyészhez fordult; levelében felteszi a kérdést: jelent-e veszélyt a Hunvald Györggyel szembeni büntetőeljárás sikerére, ha a bizonyítási anyagot nyilvánosságra hozzák.

A védő felhívta a figyelmet: a sajtóban szövegösszefüggéseikből kiragadott, tendenciózusan szerkesztett idézetek jelennek meg, és szerinte ez veszélyeztetheti a bírósági szakba lépő ügyben a pártatlan és elfogulatlan, előítéletektől mentes bíráskodás körülményeit. Adatvédelmi és személyiségi jogi szempontból is aggályosnak tartja Sebes, hogy a sajtóban megjelent részletek közt vannak titkosszolgálati eszközökkel beszerzett, az államtitok-védelem alól mentesített lehallgatási jelentések, méghozzá személyre azonosítható adattal.

A 2009 februárja óta előzetesben lévő Hunvald védője aggályai miatt arra kérte Kovács Tamást: ha hivatalból intézkedést lát indokoltnak, azt sürgősen tegye meg, mert a büntetőeljárásnak a bíróság falai között, tárgyilagos és előítéletektől mentes körülmények között kell lezajlania.