Budapest 137. születésnapját ünnepelték a Városházán

Tarlós István főpolgármester a Főváros Napján tartott közgyűlésen a rend helyreállítását nevezte a legfontosabb feladatnak.

A főpolgármester ünnepi beszédében emlékeztetett: Budapest hivatalosan 1873-ban alakult meg Pest, Buda, Óbuda, valamint a Margitsziget egyesítésével. Három hasonlóságot említett az akkori időszak és a mostani helyzet kapcsán. Mint mondta, akkor volt egy súlyos vasúti szerencsétlenség, kolerajárvány és a Margit híd építése. Tarlós István párhuzamot vont azzal, hogy ma két súlyos hagyaték maradt Budapestre: a BKV és a négyes metró, a Margit híd felújítása pedig még tart, bár hétfőn már átadták a forgalomnak.

A városvezető arról is beszélt: el kell tüntetni az ellentéteket a vidék és a főváros között, mert Budapest érdeke, hogy egységes, erős kép legyen róla, valóban a nemzet fővárosa legyen. Hozzátette: ha a vidék Budapest ellen lenne, annak az egész ország látná kárát. Kitért arra is, hogy a nemzet fővárosában mindenkinek jól meg kell férnie egymás mellett, korra, nemre, vallásra való tekintet nélkül, gyors politikai haszonszerzésnek pedig nincs helye.

Tarlós István a biztonságot nevezte a legfontosabbnak, amelynek a működésben, a pénzügyekben, az intézményekben és a köztereken is meg kell valósulnia. Úgy fogalmazott: ennek feltétele a rend, hogy minden a helyén legyen és lehessen “használni” a várost. Mint mondta, a rend megteremtésének három feltétele van: a pénzügyi háttér, a racionális gondolkodás és kommunikáció, valamint a példaképek. Utóbbiak kapcsán elmondta: a jeles társadalmi értékek képviselői a város és a nemzet példaképei is, alakítják az értékrendet, és ezt képviselik az Európai Unió határain belül és kívül is.