Debreceni stratégiát kínál Kósa

Debrecenben gazdasági szerkezetváltás történt, a város vezetésének irányításával. Az elavult nagyüzemek helyét tudásigényes iparágak vették át – derül ki Kósa Lajos polgármester interjújából, amelyet a Heti Válasznak adott.

12 éve a debreceni gazdaság húzóágazatai a szocializmus idején létrejött nagyüzemek voltak, többek között a dohánygyár, a Hajdú-Bét és a gördülőcsapágy-gyár. Érezni lehetett, hogy ezek továbbfejlődése, fennmaradása legalábbis kétséges – mondja a Heti Válasz Városrangsor 2010 című mellékletének adott interjúban Kósa Lajos polgármester.

Ezért a város gazdaságát új alapokra helyezték, és a magas hozzáadott értéket előállító iparágak csábításával kezdtek foglalkozni. Láttuk, hogy olcsóságban úgysem tudunk versenyezni Kínával – mondja a döntés egyik indokaként a polgármester.

A számítás – és a hozzá kapcsolt beruházási stratégia – megállta a helyét: a volt szocialista nagyüzemek eltűntek, viszont a városban több ezer, jól fizető munkahelyet hoztak létre a betelepülő IT- és gyógyszercégek.

A városfejlesztési stratégia következő lépése az, hogy Debrecen mindent megtesz azért, hogy az európai egészségipar fontos központja legyen – mondja Kósa Lajos.

Debrecenről és az idei Városrangsorról bővebben a Heti Válaszban olvashat.

Címkék: Belföld