LMP-s kritika a tervezett büdzséhez

A párt legfőbb kifogását a magán-nyugdíjpénztári befizetések "einstandolásához" fűzte.

Az egészségügy, a környezetvédelem és a családtámogatások a 2011-es költségvetési tervezet vesztesei az LMP szerint. A párt úgy látja: a jövő évi büdzsé a leépítés évét hozhatja el a magyar közszolgálatban, és világos képet rajzol a Fidesz-KDNP valódi, nem pedig retorikai prioritásairól.

A LMP legfőbb kifogása a költségvetés tervezetével kapcsolatban az, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetések 14 hónapra történő “einstandolásán” felül megkezdi a felhalmozott megtakarítások felélését is. A magán-nyugdíjpénztári vagyonelkobzásnak, valamint a szektorális adóknak egyetlen, szakmailag megalapozott indoklása a nagy társadalmi elosztórendszerek újjáépítése lehetne. Ehhez képest a kormány a leggazdagabb magánszemélyek és a legnagyobb vállalkozások adóját csökkenti – írják a párt közleményében.

Az LMP-nél úgy látják: miközben a háziorvosok finanszírozása reálértéken alig marad a korábbi szinten, a kórház-finanszírozás esetében már egyértelmű a forráskivonás. Az ellenzéki párt egy 50 milliárd forintos egészségügyi csomagot nyújt be módosító indítvány formájában, amely a deficit növelése nélkül enyhítene az egészségügyben kialakult áldatlan állapotokon – közölték.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a kormányzati propaganda kasszáját 900 millió forinttal tervezik bővíteni, miközben az állami intézményeknél 30 ezres létszámleépítésre készül a kormány.

A beterjesztett büdzsétervezet fényében a második Orbán-kormány semmivel sem lesz jobb gazdája a környezetnek, mint az első volt az LMP szerint. A környezeti értékekkel való átgondoltabb, felelősebb gazdálkodásnak, a fenntarthatóság előtérbe kerülésének, a környezet- és természetvédelmi hatóságok megerősítésének nyoma sincs. A kolontári vörösiszap-katasztrófa eddig ismertté vált költségeinek fényében rossz viccnek tűnik az Országos Környezeti Kármentesítési Programra szánt 139,7 millió forint: ennyi pénzből egyetlen komolyabb szennyező forrás felszámolását sem lehetne elkezdeni – vélik az ellenzéki pártnál.

Címkék: LMPköltségvetés