Ismerős arcok a közmédiumok élén

Ezernél is több embert rúghatnak ki a közmédiumokból, ha a kormány komolyan gondolja az intézmények rendbetételét. Az összevonásról úgy tudjuk, belső körben már megszületett a döntés, a Médiatanács pedig napokon belül megnevezi, kik közül választhatja ki a szuperkuratórium a végrehajtókat, vagyis a vezérigazgatókat.

Bérelt helye van a Duna TV, a Magyar Rádió, az MTI és az MTV vezérigazgatójának azon a konferencián, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával rendeznek meg Tihanyban november végén.

A Korrektúra 2010 programja szerint a közszolgálati média jövőjéről, az intézmények közötti együttműködésről is beszélnek majd az új vezetők, de, hogy a titulusokhoz milyen név párosul, arról várhatóan a jövő héten dönt a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma.

A Figyelőnet NMHH-hoz közeli forrásai szerint már megvan az a nyolc nevet tartalmazó lista, amelyből kiválasztják a vezérigazgatókat.

A Magyar Televízió vezetésére várhatóan Medveczky Balázs jelenlegi ügyvezető alelnököt és Szabó László Zsoltot terjesztik majd a grémium elé. Szabó László Zsolt ugyan már vezette az MTV-t, de lapunk úgy tudja, hogy a Nap-keltével szerződést bontó Medveczky lesz a befutó.

A Magyar Rádió élére minden bizonnyal a Lánchíd Rádió jelenleg megbízott főszerkesztője, Jónás István kerülhet, de forrásaink szerint versenyben van a posztért Gazsó L. Ferenc újságíró is.

A Magyar Távirati Irodát az eddigi alelnök Belénessy Csaba viheti tovább, a Duna Tv-nél pedig Kálomista Gábor producer és Széles Tamás, a Debreceni Városi Televízió ügyvezetője közül választhat majd a kuratórium. A sajtóban korábban Csoóri Sándor élettársának, Balogh Júliának a neve is felmerült, de úgy tudjuk, hogy ez nem aratott osztatlan sikert, így az ő neve fel sem került a listára.

Csoóri egyébként még mindig komoly harcot folytat a Duna Tv függetlenségéért, és azért, hogy az általa preferált jelölt foglalhassa el a vezérigazgatói széket.

A Hírszerző korábban már megírta, hogy a költő még Orbán Viktornál is járt ezügyben. Azt sikerült elérnie, hogy a nemzet televízióját ne vonják össze Magyarország első tévéjével. A Figyelőnet úgy tudja, hogy Csoóri Sándor most aláírásokat gyűjt, hogy az élettársa legyen a befutó.

Így lesz vezetője a közszolgálati médiumoknak

A törvény szerint a részvénytársaságok vezetőinek jelölési joga a Médiatanács elnökét illeti meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Szalai Annamária cégenként 2-2 vezérigazgató jelöltre tesz javaslatot a Médiatanácsnak, amely elfogadja a jelölteket és javasolja a Kuratóriumnak, hogy válasszon ki egyet-egyet a jelöltek közül.

Ha esetleg a Médiatanács visszadobná az elnöke által javasolt valamelyik jelöltet, amire most igen kicsi az esély, mivel a testületben csak a kormánypártok képviselői ülnek, akkor az elnök új jelöltre tesz javaslatot.

A választást szabályozó törvényben az is benne van, hogy az első szavazási körben a Kuratórium összes tagjának kétharmaddal kell döntenie a vezérigazgató kinevezéséről. A jelenlegi állás szerint itt sem lehet probléma, mivel a Fidesznek megvan a sikeres választáshoz szükséges többsége.
Összevonás, kirúgás, spórolás

Bárki is vezeti majd a közszolgálati intézményeket, a vezérigazgatói irodák légvonalban néhány méterre lesznek egymástól. Tévés és rádiós berkekben már kész tényként kezelik ugyanis, hogy az intézményeket az MTV óbudai központjába költöztetik.

Bár a médiumok önálló intézmények maradnak, a tervek szerint a hír- és háttérműsorokat egy nagy közös szuperszerkesztőség koordinálja majd. Több más területet is racionalizálhatnak, így biztos, hogy sokan vesztesei lesznek az integrációnak.

A négy médiumban jelenleg csaknem négyezren dolgoznak. Becslések szerint az új struktúra akár 30-40 százalékos létszámleépítéssel is járhat.

Címkék: Belföld