Népszerű a drogtermesztés Győrben

Négy helyen összesen 1540 tő vadkendert és 9 kiló kábítószergyanús növényi törmeléket, a termesztéshez használt eszközöket, valamint négy és fél millió forint készpénzt foglaltak le Győrben; és öt győri férfit előzetes letartóztatásba helyeztek.

Korábban már felfedeztek egy 1200 töves ültetvényt, amit vietnamiak működtettek és Farkas Péter sportolót is leleplezték, aki körülbelül 800 növényen termesztett kábítószer-alapanyagot.

Miután Győrságon, Győrszemerén, Győrújbaráton és Ménfőcsanakon egyszerre, kommandósok támogatásával lecsaptak az ültetvényekre, egy csoport négy tagját a helyszínen, az ötödiket félnapos hajsza után Győrben fogták el. A csoport vezetője mezőgazdasági vállalkozó, helyettese lovardaüzemeltető, így az ő vagyonosodásuk nem volt feltűnő. Azonban a három másik tagnál, egy kertésznél, egy munkanélküli hentesnél, valamint állástalan péknél már feltűnő volt.

A társaság tagjai körülbelül egy éve kezdtek munkához, a termést azonban nem Győrben, hanem – egy fővárosi közvetítőn keresztül – Debrecenben dobták piacra. Infrastruktúrájuk folyamatosan bővült, amit jól mutat, hogy volt olyan telephely, amelynek jó része még ürességtől kongott. Az ültetvények között volt olyan is, ahol az ól egyik felében még disznókat tartottak, a másikban pedig már vadkender termett.

Az anyag minősége alapján kétezer forintért adhattak volna el egy ezzel megtöltött cigarettát, a termésből pedig 300 ezer adagra futotta volna; így a lefoglalt mennyiség értéke 600 millió forintnyira tehető.

Azt is bejelentették: a hajnali órákban, egy fertőszentmiklósi családi ház melléképületében újabb vadkenderültetvényre bukkantak; a több mint háromszáz tő termesztésével egy embert gyanúsítanak. Károlyi Zoltán bűnügyi osztályvezető megjegyezte, “megyénkben népszerű bűnügyi tevékenység” a drogtermesztés.