Egyre jobban látszik a magyar korrupció

Már a régiós átlagnál is rosszabb Magyarország Korrupciós Érzékelési Indexe. Bár ez a mérőszám nem azt mutatja, hogy mekkora korrupció, hanem, hogy mennyire látszik, ez nem ad okod bizakodásra. A Seychelle-szigetek és Botswana is előttünk hasít.

Négy helyet esett vissza Magyarország a Korrupciós Érzékelési Index régiós rangsorában – derült ki a Transparency International most megjelent felméréséből. Az elmúlt évekhez képest Lengyelország és Litvánia is megelőzött minket a régióból, összességében pedig a 178 vizsgált ország között az ötvenedik helyen végeztünk.

Alexa Noémi, a magyar Transparency ügyvezető igazgatója szerint az elmúlt időszak korrupciós botrányai és a választások kapcsán felerősödő nyilvános ügyek is rontottak Magyarország mutatóin, de az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a hazai üzleti szektor véleményét mérő mutatók is jelentősen romlottak.

Hogy a korrupció már globális probléma, azt az is jelzi, hogy a 178 vizsgált országból 131 ország kapott a 0-tól (totális korrupció) 10-ig (egyáltalán nincs korrupció) tartó skálán 5 alatti pontszámot. Magyarország idei eredménye 0,4-es romlással 4,7 pont.

Beszédes adat, hogy a magyar közbeszerzési pályázatok 65-70 százaléka érintett a korrupcióval, így a tenderek 25 százalékkal többe kerülnek. 2008-ban a közbeszerzések értéke 1600 milliárd forint volt, vagyis korrupciómentesen évi 400 milliárd forintot lehetne megspórolni, a GDP 1,5 százalékát.

A lista élén Dánia, Új-Zéland és Szingapúr áll 9,3 ponttal, a sereghajtók Afganisztán, Mianmar (1,4 pont), míg leghátul Szomália kullog 1,1 ponttal. A 2009-es felméréshez képest Csehország, Görögország, Magyarország Olaszország, Niger, Madagaszkár és az Egyesült Államok rontott jelentősen pontszámán – a szakértők szerint nem véletlenül, hisz ezeket az országokat sújtotta leginkább a gazdasági válság.

A nagyot javítók között Macedónia, Chile, Gambia és Haiti is megtalálható, de Európából jelentőset lépett Málta, Finnország, Luxemburg és a lengyelek is.

Bár az elmúlt években három korrupcióellenes stratégiát is kidolgoztak, a politikai akarat és kompromisszumképtelenség miatt egyik sem valósult meg. Alexa Noémi arra is felhívta a figyelmet, hogy az elszámoltatások mellett szükséges lenne egy, a megelőzésre fókuszáló kormányzati stratégiára.

a transparency javaslatai:

Átfogó korrupcióellenes stratégia
Átláthatóbb közbeszerzési törvény
A párt- és kampányfinanszírozási törvény módosítása
Átláthatóbb és hatékonyabb bírósági rendszer
A kontrollintézmények függetlenségének megőrzése