Megnyílt az út az állami nyugdíjrendszerbe

Szabad az átlépés az állami nyugdíjrendszerbe - megszavazta az Országgyűlés a kormány nyugdíjvédelmi megbízottjának javaslatát.

2011 december 31-ig lehet szabadon átlépni az állami nyugdíjrendszerbe – tartalmazza a parlament által frissen megszavazott Selmeczi Gabriella, a kormány nyugdíjvédelmi megbízottja által pénteken benyújtott törvényjavaslatból.

Azok is átléphetnek majd, akik már már részesültek magánnyugdíjpénztári nyugdíjszolgáltatásban, ha visszafizetik a pénztárnak a kapott összeget.

A kormánypártok igennel, az LMP képviselői nemmel szavaztak, a Jobbik frakciója tartózkodott, a korábban kivonuló szocialista politikusok pedig nem vettek részt a szavazáson.

A kormány tervei szerint az állami rendszerbe átlépők minimálisan az állami nyugdíj 100 százalékára számíthatnak. Akiknek viszont igazán jelentős megtakarításuk gyűlt föl – erre leginkább a magas jövedelműeknek van nyilvánvalóan esélyük – magasabb állami nyugdíjra kapnak ígéretet.

A kormányzat mindezt az egyéni számlák rendszerével tenné átláthatóvá, e számlákon írná jóvá az állami nyugdíjrendszerbe fizetett összegeket, és itt jelenítené meg az állami rendszerbe átlépők magánnyugdípénztárakból átvett megtakarításait is.

További információkat olvashat a kormány nyugdíjterveiről korábbi cikkünkben.

Címkék: Belföld