Vörösiszap-kártérítés: először tárgyalnak a felek

Várhatóan szerdán délben elkezdődnek az egyeztetések a MAL Zrt. és az iszapkárosultak képviselője között.

A MAL Zrt. hétfőn tette közzé honlapján, hogy azonnali intézkedéseket kíván hozni az október negyedikén történt vörösiszap-katasztrófa sérültjeinek és károsultjainak megsegítésére. Ruttner György, a cég jogi képviselője a Függeteln Hírügynökségnek akkor azt mondta, hogy a tárgyaláson megbeszélik a károkkal kapcsolatos részleteket: vagyis melyek az önkormányzatokat ért károk, mik az egyéni károk, és hogyan lehet ezeket praktikusan kezelni.

Magyar György ügyvéd, a károsultak képviselője a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta, hogy közvetlen igényt nyújtottak be a MAL Zrt.-hez az általa képviselt önkormányzatok és egyéni károsultak követelésével. Ebben a levélben bizonyos ügyfeleknél nevesítették a vagyoni és nem vagyoni károkat, köztük a személyhez fűződő jogok, például a lakhatáshoz való jog sérülésével kapcsolatosakat is.

Magyar György azt mondta: a MAL legutóbb felajánlotta egy másfél milliárdos alap létrehozását, ez vélhetően az önkormányzatokat ért, úgynevezett közösségi károk fedezetére elég lehet. Az egyéni károk tekintetében valószínűleg külön tárgyalásokra lesz szükség.