Szabadlábon marad Bakonyi

Bakonyi Zoltán, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezérigazgatója szabadlábon marad - erről a Veszprém Megyei Bíróság hozott másodfokú, jogerős döntést kedden.

A megyei bíróság ugyanakkor – szemben az első fokon eljárt Veszprém Városi Bíróság végzésével – a halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében Bakonyi Zoltánnal szemben az alapos gyanú fennállását megállapította – mondta Kahler Frigyes, a megyei bíróság büntető kollégiumának vezetője.

Amikor a Veszprémi Városi Bíróság első fokon Bakonyi Zoltán szabadlábra helyezéséről döntött, fő indokként azt hozták fel, hogy a bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg az eljárás ezen kezdeti szakaszában. Másodlagos indokként tért ki a bíróság arra, hogy az előzetes letartóztatásba helyezésnek a “különös indoka” sem áll fenn, azaz nem kell attól tartani, hogy a gyanúsított iratokat elrejt, megsemmisít, tanúkat befolyásol, s ez “még csak nem is valószínűsíthető” – közölte Bánáti János, Bakonyi védője korábban az fn.hu-val. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen.

Bánáti János szerint nincs olyan adat, amely Bakonyi Zoltán esetében akár “távolról is a személyre szabott büntetőjogi felelősséget megalapozná”. Az ügyvéd úgy fogalmazott: a bíróság “nem azt mondta ki, s azt nem is mondhatja, hogy az eljárás későbbi szakaszában mi lesz, azaz lesz-e gyanú vagy nem lesz, bűnös avagy nem bűnös, hanem azt mondta ki, hogy most, 2010. október 13-án a bűncselekmény alapos gyanúja nem áll fenn”.

A rendőrség az iszapömlés kapcsán azzal gyanúsítja Bakonyi Zoltánt, hogy katasztrófa esetére nem dolgozta ki a szükséges intézkedéseket, nem gondoskodott a védművek és a riasztórendszerek kialakításáról. “A gyanúsított elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztó rendszerek kialakítását” – írta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden megjelent közleményében.

Bakonyi Zoltánt az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmény miatt hallgatta ki gyanúsítottként a Nemzeti Nyomozó Iroda.