Illés szerint jól imádkoztunk

Fedés, zárás, nyomáscsökkentés és egy erődítmény – ezekkel az ötletekkel hagyták el az országot a hétvégén Kolontáron vizsgálódó osztrák hadmérnökök. A gigantikus munkára három hónapot szánnak és Illés Zoltán szerint a MAL fogja fizetni. Amúgy jól imádkoztunk.

Illés Zoltán államtitkár idegenvezetésével a hétvégén bejárta a kolontári tározó környékét az az osztrák hadmérnökökből álló csapat, akiket a magyar kormány hívott segítségül – az újabb iszapömlés megelőzésére. A hat osztrák katona ugyanarra a megállapításra jutott, mint a magyar szakemberek és ehhez mérten négy tennivaló javasoltak.

Elsőként lefedetnék a megsérült X-es tározót. Illés Zoltán a FigyelőNetnek elmondta, hogy az osztrákok fóliás fedésre gondoltak, de hat hektáron szinte képtelenség a fóliázás, így vélhetően gipsz vagy föld ráhordásával oldanák meg a feladatot.

Esik, de tart a gát

Emellett az osztrákok javaslatára sürgősen tömedékelni kell a X-es gátjának megsérült szakaszát. Ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy „jól imádkoztunk a Mennybélihez, mert esett ugyan az eső, de nem szakadt még át a gát újabb szakasza”. Azt Illés sem tagadta, hogy a Mennybélinek nincs könnyű dolga, amikor egyszerre van szükség esőre – a kiporzás megakadályozására – és arra, hogy a csapadék ne mossa jobban alá a sérült gátszakaszt.

Szintén osztrák javaslat, hogy csökkenteni kell a IX-es és a X-es tározókban lévő iszap szintjét, de a legjelentősebb ötlet, hogy egy új tározót alakítsanak ki, amely gyakorlatilag körbeveszi a sérült X-est. Illés Zoltán lszerint a megerősített gátrendszerrel rendelkező védműre a legjobb szó az erődítmény lenne.

Az „erődítmény” leginkább abban különbözne az eddigi tározóktól, hogy a falát lehorgonyoznák, az öt-hat méteres agyagba tíz méteres betonoszlopokat vernének le, olyan sűrűn, mint a kerítésoszlopok, majd ezek köré vasbetont vagy egyéb kőszerkezetet helyeznének, hogy ne csúszhasson, szakadhasson a gát.

Az új gát 500-1000 méterre venné körül a tározót, ám pontos helyének meghatározására Illés egy „diplomáciai okokból meg nem nevezett” uniós országból vár még hidrogeológus-szakemberekre.

Jövőre lehet kész

Illés számításai szerint kéthetes tervezési időszak után három hónapon belül kész lehet az erődítmény, bár az államtitkárnak a MAL szakemberei úgy számoltak, hogy legalább egy-másfél év szükséges a kivitelezésre. A gigantikus beruházás költségei még nem ismertek, de az államtitkár biztos abban, hogy a MAL állja majd a számlát. Mint mondta, majd beszél a gyárat felügyelő Bakondi György katasztrófabiztossal.

egy kilométer

Illés továbbra is állítja, hogy tovább szakad majd a X-es tározó gátja, ám a három nap alatt Kolontáron felhúzott kőgát megfog bármilyen iszapömlést. A szakemberek szerint egy újabb szakadással legfeljebb egy kilométerre a tározótól folyhat ki az iszap.