Gazdára várnak Kolontár kutyái

Az állatokat sem kímélte a vörösiszap, a négylábúak és szárnyasok közül azok is bajba kerültek, akik az árhullám elől el tudtak még menekülni. Több száz csirke és kacsa, no meg egy süldő malac viszont kimondottan jól járt.

Bár a kolontári iszapömlés óta már 12 nap eltelt, az állatvédők még mindig találnak négylábú vagy szárnyas sebesülteket. Király Péter, a mentésben a kezdetektől résztvevő Rex Alapítvány vezetője úgy saccolja, az érintett kolontári és devecseri területeken élő állatok nyolcvan százaléka a gátszakadást követő pár órán belül halott volt.

„Ólakba zárva vagy láncra verve nem volt esélyük” – mondja az állatorvos, aki kezelte az első kolontárit, aki a kétméteres iszapárral találkozott. Egy birka volt, aki Kolontár szélső házának udvarán élt és az áradat egy bódé tetejére vitte fel. Ugyan a tűzoltók már a helyszínen leslagozták, de még a budapesti állatkórházban is eldugult a lefolyó a testére tapadt lúgos iszaptól. A birkánál azonban a gondos kezelés sem használt, beleihatott a zagyba, mert az emésztése nem indult be, ezért el kellett altatni.

Voltak persze szerencsésebbek is, többségében kutyák és macskák, akik el tudtak menekülni az iszap elől, később azonban vissza-visszakolbászoltak a lúgba, náluk elsősorban szaru- és kötőhártya, valamint bőrsérülések jelentkeztek.

A legjobban a kacsák jártak, az ő tolluk és hájuk viszonylagos védelmet nyújtott a maró folyadék ellen, de mentettek fülig iszapos süldő malacot is, aki ma már végtelen nyugalommal röfög.

A Rex Alapítványhoz került csirkék, kacsák, libák százai, kiegészülve persze a malaccal, mindenesetre jól jártak, mert az iszapömlés nélkül vélhetően a lábosban végezték volna, míg így tulajdonosaik lemondtak róluk, ezért a Rex által üzemeltetett Állatszigeten kapnak menedéket. Ide került az a közel harminc kutya és tucatnyi macska, akiket kimentettek az iszap útjából, de őket örökbe is lehet fogadni.

Kolontáron még közel 130 állat rekedt, akiknek bizonytalan a sorsuk. Az állatvédők szerint az igazi katasztrófa hosszútávon mutatkozik meg, mert a környéken számos vidracsalád élt, akiket évtizedekre kipusztíthatott az ár és a napokban Kolontártól negyven kilométerre találtak olyan ragadozó madárra, aki iszapos testtel, láb nélkül tipegett.

ha még keresi:

Lakos György (Felelős Állattartás Nemzeti Programja) 06 30 507 2062 E-mail: felelosallattarto@gmail.com

Menhelyi és állatelhelyezési koordinátor: Orbán Zsófia (Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség) Mobil: 06 20 981 9286 E-mail: info.matsz@freemail.hu

Állatmentés, állatorvosi ellátás koordinációja és további információ: www.rex.hu E-mail: katasztrofa@rex.hu

Rex Alapítvány 06 30 3941464-es katasztrófavonal