Felfüggesztett börtön Budaházynak

Budaházy hívei a tárgyalóteremben kiabálva minősítették az immár jogerős döntést.

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Budaházy Györgyöt másodfokon is. A Fővárosi Ítélőtábla ezzel helybenhagyta a megismételt eljárásban született elsőfokú döntést, amelyben egy év – 3 évre felfüggesztett – börtönnel sújtották.

Az ítélethirdetést fel kellett függeszteni, miután Budaházy György hívei hangoskodással megzavarták a bíróság munkáját . Rendőrök ürítették ki a tárgyalótermet.

A vád az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete. Budaházy György azután, hogy 2006. szeptember 18-án éjszaka ott volt az MTV-székház ostrománál és a szovjet emlékmű megrongálásánál, ismeretlen helyre távozott. Internetes honlapoknak, hírportáloknak olyan írásokat, nyilatkozatokat juttatott el, amelyek az ügyészség szerint erőszakra szólítottak fel, céljuk pedig az alkotmányos rend megváltoztatása volt.

A vád szerint a 13 írás egyebek mellett a főváros blokád alá vételére és a kormány elzavarására buzdított. A Fővárosi Bíróság Budaházyt először 2008 januárjában felmentette a vád alól, de ezt a döntést a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte. A megismételt eljárás után 2009. szeptember 16-án 1 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a vádlottat, ezt erősítette meg most az ítélőtábla.

Címkék: