Őrizetben a MAL vezérigazgatója

Állami gondnokság alá helyezi a kormány a Magyar Alumínium Zrt-t. Orbán Viktor egy katasztrófavédelmi biztos kezébe adja a MAL vezetését. A korábbi vezérigazgatót, Bakonyi Zoltánt őrizetbe vették. Közben nyolcra nőtt a halálos áldozatok száma.

Részvétet nyilvánított a kormányfő a Parlamentben az iszapömlés áldozatainak, majd bejelentette, hogy a rendőrség őrizetbe vette Bakonyi Zoltánt, a MAL Zrt. vezérigazgatóját.

A rendőrség közleménye:

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a ma reggeli órákban előállították B. Zoltánt, a MAL ZRT. cégvezetőjét. A férfi őrizetbe vétele megtörtént, a rendőrség előterjesztést tesz a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezésére.
A férfi gyanúsítotti kihallgatása folyamatban van az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmények miatt.

„Segítünk újrakezdeni az életüket – ígérte a károsultaknak Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az ország a választások utáni legfontosabb pillanatához érkezett, amikor kiderülhet, hogy „valóban megváltoztak-e a dolgok”.

Bakonyi Zoltán, a MAL Zrt. igazgatója és Tolnay Lajos, a MAL Zrt. igazgatótanácsának elnöke sajtótájékoztatót tart a Veszprém megyei Kolontáron

A Nemzeti Együttműködés Rendszerében az a világ nem jöhet vissza, amikor nem tudjuk a közérdeket érvényesíteni a magánérdekkel szemben – szögezte le. „Az a kiindulópontunk, hogy nem természeti csapásról van szó” – firtatta a felelősséget.

Négy feladat

A katasztrófa kapcsán négy sürgős feladatot sorolt fel: elsőként kártalanítás kell – de ne az adófizetők pénzéből! Másodjára biztosítani kell az emberek munkáját az üzemben. Harmadszor meg kell gátolni a további környezeti károkat. Utoljára a felelősség mielőbbi kivizsgálást említette a miniszterelnök.

Mi a modern állam szerepe a mai kor kihívásaival szemben – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy a magánérdeket semmilyen önműködő mechanizmus nem kényszeríti önkorlátozásra, ezért állami irányítás alá kell vonni a MAL-t. Legalábbis, amíg az előbb felsorolt négy feladatot nem végzik el.

A kormányfő javasolja, hogy létrehozzák a katasztrófavédelmi biztos intézményét, megfelelő jogosítványokkal. Az ő hatáskörébe kerülne a MAL felügyelete, irányítása és vagyonkezelése.

Az ügy kivizsgálására az Európai Unió három szakértője már megérkezett Magyarországra. A következő három napban terepmunkát végeznek az ajkai térségben; megállapításaikról és javaslataikról pedig pénteken számolnak be.

Újabb áldozat

Közben újabb holttestet találtak a vörösiszappal elöntött Devecser határában, ezzel nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma. Az idős nő holttestét a speciális mentők Devecser határában találták meg. Egyike volt azoknak, akiket egy héttel ezelőtt elsodort a vörösiszap-lavina, a katasztrófavédők és a mentőegységek azóta próbálták őt felkutatni. Jelenleg több embert már nem keresnek.