Tolnay Lajos: Mintha elgázoltam volna valakit

Le van sújtva, de nem érzi magát felelősnek a Magyar Alumínium Zrt. igazgatóságának elnöke. Tolnay Lajos a FigyelőNetnek adott villáminterjújában arról beszél, hogy a szakembereik nem voltak felkészülve ekkora bajra és állítja, nem töltötték túl a tározót.

Ki a felelős a tragédiáért?

Biztos, hogy nem mi vagyunk.

Akkor ki?

Nem mennék a vizsgálatok elébe, szerintem három héten belül lesz eredmény, annyian dolgoznak itt. Mindenesetre vannak információink, amelyek teljesen másról szólnak.

Milyen információk?

Erről nem beszélnék, majd a vizsgálatok kiderítik.

Önökön kívül ki más lehet a felelős?

Nézze, én nem akarok beállni azok sorába, akik sarat dobálnak a másikra. Záruljanak le a vizsgálatok előbb!

Emberileg hogyan érinti a katasztrófa?

Kétszeresen le vagyok sújtva, egyrészt a tragédiák miatt, másrészt az 1100 dolgozóm további munkájáért is felelős vagyok.

Inkább arra lennénk kíváncsiak, az áldozatok kapcsán hogy érez!

Mintha elgázoltam volna valakit, magam alatt vagyok.

Egy ilyen – maradjunk a hasonlatnál – gázolás után nem merül fel önben, hogy abbahagyja a vezetést?

Ha úrvezető lennék, elgondolkodnék, de itt nem rólam van szó, hanem a dolgozókról. Ha vasárnapig nem indulunk el, a gyár még nagyobb bajban lesz.

Néhány órája halt meg az ötödik áldozat, nem felelőtlenség azonnal újraindulni?

Korábban már elkészítettünk egy másik iszaptározót, amelyik kisebb térfogatú, vastagabb a fala, erősebb a kialakítása és a szakértők is megfelelőnek találták.

Állításuk szerint a X.-es kazetta is megfelelő volt, bízhatunk a szakértőkben?

Százéves technológia a Bayer-eljárás, amivel dolgozunk, de ilyen eset sosem fordult elő. Még az általunk készített katasztrófa-forgatókönyvekben is legfeljebb túlfolyással számoltunk. Most értetlenül is állnak a szakembereink. De még egyszer mondom, a munkatársaim minden jogszabályt és előírást betartottak, nem töltöttük túl a tározót.

Pedig a kormányzat elég gyorsan leszögezte, hogy megkerülhetetlen az emberi felelősség!

A miniszterelnök azért óvatosabban fogalmazott, feltételes módban. Tudni kell, hogy egy ilyen gyárat – technológiai okokból – nem is lehet így leállítani, ahhoz legalább fél év kell. És, ha a termelés megszűnik, akkor az itt tárolt veszélyes anyagok elhelyezése is az állam feladata lesz majd. Mi még azt a szennyvíziszapot is rekultiváljuk, amit sehol sem tudnak elhelyezni. Azt se felejtsék, hogy Ajka körzete munka szempontjából monokulturális. Akkor lesz a térség igazán katasztrófától sújtott, ha megszűnnek a munkahelyek.

Azért a mostaninál már nem lehet tragikusabb a helyzet. Milyen segítséget tudnak nyújtani?

Hatvan dolgozónk él a három legjobban érintett településen, tudjuk, mekkora a katasztrófa. Épp ezért első körben kiosztottunk harminc millió forint gyorssegélyt, az embereink több műszakban segédkeznek a kárelhárításban, a legsúlyosabb sérülteket személyesen látogatjuk meg – róluk eddig alkotmányos okokból nem kaptunk adatot – segélyalapot hoztunk létre az újjáépítésre és a gyárvezetés külön alapot hozott létre, amelybe más gyárak, vállalkozók felajánlásait várjuk. Egyelőre ennyit tehetünk.

Bővebben a tragédiáról itt olvashat!