Kifizeti a temetéseket a timföldgyár

Magára vállalta a vörösiszap-lavina okozta katasztrófa áldozatainak temetési költségét a MAL Zrt. Egyelőre nem tudni, mikor lehet eltemetni az eddig megtalált négy áldozatot.

A Veszprém megyei községre hétfő délután rázúdult vörösiszap, amely a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. zagytározójából gátszakadás miatt ömlött ki, négy ember halálát okozta.

Tili Károly polgármester az MTI-nek a helyszínen azt mondta: egyelőre nem tudni, hogy mikor tarthatják meg a temetéseket, zajlik a kármentesítés, a temetéshez szükséges papírokat a temetkezési cég a nap folyamán juttatja el a polgármesteri hivatalhoz. A temetőt nem érte el az iszaplavina, mert az a falu másik végében van.

Százezret fizet a gyár

A MAL Zrt. 30 millió forint értékhatárig 100-100 ezer forint gyorssegélyt ad a katasztrófa által érintett családoknak, az iszappal elöntött Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely lakosainak az önkormányzatokon keresztül, de az összeg még nem érkezett meg – mondta a polgármester.

Tájékoztatása szerint a “hatékonyság” érdekében a cég nem átutalással juttatja el, hanem készpénzben adja át az összeget a települések vezetőinek, akik azt szétosztják a rászoruló családok között.