Iszapkatasztrófa: az EU segítséget ajánlott

Az Európai Unió aggódik amiatt, hogy a Magyarországon kiömlött mérgező vörösiszap más országokban is környezeti katasztrófát okozhat.

Joe Hennon EU-szóvivő szerdán Brüsszelben közölte, hogy az unió kész segíteni, amennyiben a katasztrófa nagyobb méreteket öltene.

Aggodalmának adott hangot egyúttal amiatt, hogy a katasztrófa helyszínétől nem túl messze húzódó Duna folyó révén, amely Horvátországon, Szerbián, Románián, Bulgárián, Ukrajnán és Moldován halad keresztül, mielőtt elérné a Fekete-tengert, kiterjedt, súlyos környezeti kár keletkezhet.

“Nem csak a magyarországi környezet miatt aggódunk, ez a szennyezés átlépheti a határokat is” – jelentette ki a szóvivő.
Az Európai Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján Hennon beszámolt arról, hogy a magyar hatóságok – saját közlésük szerint – ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet. A magyarok egyelőre nem kértek segítséget az EU-tól – ismételte meg kollégájának, a katasztrófaelhárítási ügyekben illetékes biztos szóvivőjének, Ferran Tarradellasnak a keddi közlését.

A környezetvédelmi EU-szóvivő együttérzéséről biztosította a magyarországi tragédiában érintetteket és családtagjaikat, súlyos tragédiának minősítve a történteket.

Joe Hennon nem zárta ki, hogy a katasztrófa következményei “nemzetközibbé válnak”. Utalt arra, hogy az olyan esetekre, amikor a szennyezés átlépi a határokat, az unióban megfelelő környezetvédelmi jogi előírások vannak érvényben.

A felelősség kérdését is szabályozzák uniós jogszabályok – tette hozzá, ám leszögezte: egyelőre nem tekintették át pontosan a körülményeket, a tényeket és a történtek okait, ezért erről most még nem lehet többet mondani.