Iszapkatasztrófa – akár vagyonukkal is felelhetnek a cégvezetők?

A szakjogász szerint közigazgatási jogi, polgárjogi, és büntetőjogi felelőssége is felvetődhet a zagytározót üzemeltető cégnek.

Tóth János, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda jogásza az Inforádiónak elmondta, az üzemeltetőnek mindenféleképp kell kártérítést fizetnie a károsultaknak, felmentést csak akkor kapnának, ha a katasztrófa elháríthatatlan külső ok miatt következett volna be. A zagytározó üzemeltetése fokozott veszéllyel járó tevékenységnek minősül, a polgárjog szerint a károkozó felelőssége objektív, vagyis köteles a kárt megtéríteni – tette hozzá.

A szakjogász szerint ha a cég vezetőinek voltak olyan intézkedései, amelyekről tudták, vagy tudniuk kellett volna, hogy azok környezeti kárhoz vezetnek, akkor a cégen túl ők is saját vagyonukkal korlátlanul és egyetemlegesen felelnek.

Az RTL Híradó arról számolt be, hogy a telepet működtető Magyar Alumínium Zrt. biztosítása 8,5 milliárd forint értékű, de ez csak az üzemi berendezésekben keletkezett károkat fedezi, az emberekét nem.

Tolnay Lajos, a cég elnöke azt mondta, őket is sokkolta a tragédia. Százezer forintos gyorssegélyt adnak minden károsultaknak, és azt ígérik, hogy a tőlük telhető módon megpróbálják megtéríteni az emberek ingó és ingatlan vagyonában keletkezett károkat is.

“Nehéz elképzelni, hogy hátranézek, és dől a fal”

A timföldgyár volt igazgatója az RTL-nek azt mondta, szinte elképzelhetetlen, hogy egy ekkora gát leomlásának nincs előjele. “Az, hogy jelen esetben mi történt, nincs információm, de azt nehéz elképzelni, hogy hátranézek, és dől a fal. Ez valami jelének kellett, hogy legyen” – fogalmazott Baksa György, aki 2002-ig vezette a gyárat, amikor még épült ez a tározó.

Az RTL Klub tudósítása szerint a dolgozók és a falubeliek napok óta azt beszélték, hogy túltöltötték a tározót, és az ki fog önteni. Kékesi Tamás, a Miskolci Egyetem professzora viszont úgy véli, egy ilyen katasztrófát nehezen lehet előrejelezni: szerinte nem lehetett előre látni, hogy mi történt a talajban vagy az oldalgátakkal.

A MAL Zrt. vezetése közleményében azt írta, az aznapi fizikai szemle, és az utolsó laboratóriumi résfalon belüli vízminta elemzése semmilyen előjelét nem mutatta a bekövetkezett katasztrófának. Tolnay Lajos azt monda, tíz napja a környezetvédelmi hatóság mindent rendben talált az ellenőrzés során. A hatóság jegyzőkönyve csak annyit állapít meg: a „helyszíni bejárás során beavatkozásra okot adó körülmény nem merült fel.” – számolt be róla az RTL Híradó.

AJÁNLOTT LINK:

A legfrissebb hírek a vörösiszap-katasztrófáról (Hír24)

“Akár vagyonukkal is felelhetnek a kárt okozó cég vezetői” (Inforádió)

Nem volt előjele a katasztrófának? (videó) (RTL Híradó)