Halottakat keresnek a halott faluban

Holttestek után kutattak éjszaka is a speciális mentők Kolontáron.

Eddig négy holttestet találtak, és hat embert eltűntként tartanak nyilván. mivel eddig életjelt nem adtak, a még mindig méteres magasságban álló sártenger alatt lehetnek. A speciális mentők hosszú vas- és fémrúddal kutatnak a vörös színű sártengerben.

A katasztrófavédők eddig egy idősebb nő és egy 35 éves férfi holttestét találták meg, hétfő este pedig két kisgyermek, egy testvérpár tetemét találták meg a maró hatású sárfolyam alatt. Más források több halottról tudtak, de azt nem erősítették meg.

Ma reggel néhány órára a lakosok ismét hazamehetnek ingóságaikért. Tegnap halott falunak nevezték Kolontárt saját lakói egy lakossági fórumon. A falusiak azt ajánlották a megyegyűlés elnökének: költözzön ő a családjával a vöröslő házakba. Felháborítónak tartották, hogy Lasztovicza Jenő szerint a vörösiszap nem ártalmas az egészségre.

A vörösiszap egészségügyi kockázatairól a belügyminiszter azt mondta: veszélyes anyagról van szó. “Fürödjön meg benne, és akkor megtudja, hogy veszélyes-e” – reagált a belügyminiszter arra, hogy a MAL Zrt. vezetőjének közlése szerinte a vörösiszap nem veszélyes az emberekre.

A környezetvédelmi államtitkár tegnap felfüggesztette a MAL Zrt. termelői tevékenységét, amit élesen bírált Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke, aki szerint “a dilettáns vélemények és elhamarkodott intézkedések felbecsülhetetlen kárt okoznak.

A Központi Koordinációs Bizottság ülése után a kormányfő azt mondta: nem természeti oka van a katasztrófának, és a körülmények kivizsgálásával Pintér Sándor belügyminisztert bízta meg. A timföldgyár tulajdonosa nem tartja magát hibásnak a történtekben.

A Greenpeace szerint már a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken látszott, hogy megrepedt MAL Zrt. iszaptározójának gátja; a környezetvédelmi szervezet szerint a túl sok tárolt vörösiszap lehetett a katasztrófa elsődleges oka.

A tíz évvel ezelőtti nagybányai ciánkatasztrófához hasonló környezeti károsodástól lehet tartani, ha az Ajkához közeli tárolóból kiömlött vörösiszap eléri a Dunát – vélekedett a Természetvédelmi Világalap. A WWF követeli a vörösiszap maradéktalan begyűjtését, még mielőtt elérné a Dunát.

Immár egyébkként a nemzetközi hírügynökségek és napilapok is beszámoltak a magyar iszapkatasztrófa részleteiről. A világsajtó egyre intenzívebben ad hírt Magyarország történetének egyik legnagyobb természeti katasztrófájáról.