Géppisztolyos rendőrök őrizték a házakat

Az éjszaka nyugodt volt, mindenhol van áram, gáz és víz a vörösiszappal elöntött településeken. Szerdán ismét megnyitják néhány órára Kolontár iszaptól elzárt utcáját, amelyet géppisztolyos rendőrök óvtak az éjjel.

A katasztrófavédelem vezetője szerint a térségben mindenhol biztosított az áram-, gáz-, és vízszolgáltatás, két utca kivételével. Bakondi György a Magyar Televízióban kedden este azt mondta, hogy az ivóvízbázis ellenőrzésére több mérőkutat fúrnak a környéken.

Szerdán ismét megnyitják néhány órára Kolontár iszaptól elzárt utcáját. A Molnár utca lakói reggel nyolctól menthetik ki értékeiket. A katonák egy pontonhidat állítottak fel a több elmosott átkelő helyett. A helyreállítási munkákban mostantól már közmunkások is részt vesznek. Várhatóan ma elkészül az átszakadt töltés megerősítése – írja a Magyar Rádió honlapja.

Az MTI információi szerint a lakosok 9 óra előtt még nem juthattak be az elzárt utcákba, ott munkagépek dolgoznak, csak a kárelhárításban dolgozók járhatnak át a hídon. A szóvivő ugyanakkor közölte, hogy egy órán belül a lakók bemehetnek a házukba, és a sajtó számára is biztosítják, hogy képet készítsenek a vörösiszap okozta katasztrófahelyzetről.

Géppisztolyos rendőrök őrizték egész éjjel Kolontár és Devecser vörösiszappal elzárt településrészeit, hogy így őrizzék a hátrahagyott értékeket, miközben a speciális mentők holttestek után kutattak – eredménytelenül.

A fegyveresen megerősített rendőri szolgálatra azért volt szükség, mert lakossági panasz érkezett arról, hogy fosztogatók jelentek meg a helyszínen, és nagy értékű munkagépek, egyéb dolgok tűntek el az elhagyott házakból, udvarokból. A lezárt utcák közelébe csak több ponton történő rendőrségi ellenőrzés után lehet bejutni.