Börtönbe kerülhetnek a zsaroló álrendőrök

Egyenként két-három évnyi börtönbüntetésre ítélte első fokon a Pest Megyei Bíróság hétfőn azt a négy vádlottat, akik – részben társtettesként – rendőri intézkedést színlelve milliókat akartak kicsikarni áldozatuktól korábbi drogügye miatt.

T. Róbert és társai ellen hivatalos minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete miatt indult eljárás 2008 januárjában. Az ügy befejezését késleltette, hogy hol az egyik, hol a másik vádlott nem jelent meg a tárgyalásokon; a negyedrendű vádlott jelenleg is Thaiföldön tartózkodik, így őt távollétében ítélték el.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, T. Róbert 2007. tavaszán bujtotta fel társait, hogy rendőri minőséget színlelve “intézkedjenek” a sértettnél, akivel szemben korábban kábítószerrel való visszaélés miatt folyt büntetőeljárás. A Pilisszentlászlón lezajlott akció során a vádlottak a korábbi kábítószeres ügyre hivatkozva házkutatást tartottak a sértettnél, akit azzal fenyegettek: ha nem ad nekik 3 millió forintot, akkor “bármit” el tudnak rejteni a lakásában, s emiatt évekre rács mögé juthat.

A Pest Megyei Bíróság hétfői, elsőfokú ítéletében T. Róbertet felbujtóként elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete miatt 2 év, a másodrendű vádlottat 3 év, a harmad- és a negyedrendű vádlottat egyenként 2 év 6 hónap börtönnel sújtotta. Az ítélet szerint a bűncselekményt a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott társtettesként követte el. A felbujtó tagad, tettestársai részben beismerték bűnösségüket. Valamennyien fellebbeztek – közölte Kende Katalin, a bíróság szóvivője.