Tanárát fojtogatta egy diáklány

Egy 12 éves lány támadta meg a tanárát a nyíracsádi iskolában. Az órán először csak szidalmazta, majd fojtogatta is az 53 éves pedagógust.

A diákból az váltotta ki a mérhetetlen indulatot, hogy a tanár rászólt a hiányos felszerelése miatt – írta csütörtöki számában a Hajdú-bihari Napló.

“Egy lakásotthonban élő, magatartászavaros, gyógyszeres kezelésre szoruló kislányról van szó, akivel a támadás után az orvos annyit tudott csinálni, hogy növelte a gyógyszeradagját” – mondta a lapnak Vereb Csaba iskolaigazgató. Hozzátette: a gyerek gyámja már eljuttatta hozzá azt a kérelmet, hogy a diák a jövőben magántanuló lehessen.

Az ügyben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt vizsgálatot indított a hajdúhadházi rendőrkapitányság.

A szakszervezet nyugodt iskolai munkát szeretne

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökségi tagja közleményében kiemelte: önmagában is megdöbbentő az eset, s a tényt súlyosbítja, hogy mindez egy iskolában, tanórán, a diákok szeme láttára történt.

“A PDSZ megdöbbenve áll az előtt a tény előtt, hogy úgy tűnik, nem csökken a tanárok elleni erőszakhullám” – fogalmazott, hozzátéve: ennek okai között kiemelt szerepet tulajdonítanak a családi és környezeti háttérnek. Nem tartják elegendőnek a vétkes szigorú felelősségre vonását, elengedhetetlen a szocializációs feltételek alakulásának fokozott figyelemmel kísérése is a hasonló esetek megelőzése érdekében.

Tény az, hogy az iskola fenntartójának vajmi kevés eszköze van az erőszak megakadályozásában, feladata viszont annál több – mutatott rá Mendrey László. A PDSZ határozott álláspontja az, hogy a lehető legrövidebb időn belül meg kell teremteni azokat a feltételeket, melyek garantálják a nyugodt iskolai munkát – zárta állásfoglalását az érdekvédő.