Kitiltották a hivatalból az etyeki polgármestert

Szerdára lecserélik az épületen a zárakat, és biztonsági őrök akadályozzák majd meg a polgármester bejutását.

Hétfőn délután a testületi ülésen a képviselők felfüggesztették hivatalából Etyek polgármesterét. A testület határozatának felolvasása után szólította fel a jegyző a település vezetőjét, hogy azonnal hagyja el az épületet. A határozat a felfüggesztés mellett kimondja, hogy az önkormányzat bankszámlájáról az alpolgármester és egy képviselő rendelkezhet.

A polgármester szerint az ülés törvénytelen volt. Úgy véli, eltávolításnak két oka lehet: folytatni akarják a pénzügyi visszaéléseket, vagy a korábbi visszaélések nyomait kívánják megszüntetni – mondta a független Szűcs Lajos. Hozzátette, a jegyző és az alpolgármester korábban törvényellenesen úgy döntött kifizetésekről korábban, hogy nem volt fedezet rá, és fizetésképtelenné vált az önkormányzat.

A polgármester eltávolítását negyedszer kísérlete meg a jegyző és a képviselő-testület, a korábbi három esetben azonban a bíróság visszahelyezte hivatalába. A választáson való indulását sem hagyta jóvá a helyi választási iroda és bizottság, a területi bizottság azonban jogerősen elfogadta azt.

Etyeken büntetőfeljelentés is született, amit a polgármester tett a választási iroda és választási bizottság vezetőjével szemben. Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettel gyanúsítja a jegyzőt és a bizottság elnökét Szűcs Lajos, mivel szerinte meghamisították annak az ülésnek a jegyzőkönyvét, amelyen elutasították a nyilvántartásba vételét.

A polgármester másfél hete levélben fordult a megyei közigazgatási hivatalhoz a pénzügyi visszaélés ügyében, de választ nem kapott, a hivatal vezetője pedig nem fogadta.

A polgármester bejutását a hivatalba kedden már biztonsági őrökkel akarták megakadályozni, de Szűcs Lajos a vártnál korábban jelent meg. A jegyző ígérete szerint szerdán már reggel hat órától őrzik a hivatalt, és a zárakat is kicserélik.

A polgármester azt mondta, nem megy be, a konfliktust elkerüli, de bírósághoz fordul.

Címkék: etyekpolgármester